Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Fotomuntatge d'una dona passant calor al cotxe i al capdavant el logo de la DGT

La DGT et dona el truc definitiu per conduir amb la calor que arriba a Catalunya

Així podràs combatre la calor extrema aquests mesos d'estiu

Amb l'arribada de l'estiu i les altes temperatures que caracteritzen Catalunya, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha compartit un consell valuós per ajudar els conductors a fer front a la calor mentre estan al volant.

Conduir en aquestes condicions es pot convertir en una tasca difícil i perillosa. Per aquesta raó, t'expliquem aquí tot el que necessites saber per conduir de forma segura i còmoda durant aquests dies de calor sufocant.

Fotomuntatge d'una dona ventant-se dins d'un cotxe i una rodona vermella amb aire condicionat del cotxe
La DGT et dona el truc definitiu per vèncer la calor aquest estiu | dimaberlinphotos, Vladeep

El truc definitiu de la DGT per refredar el cotxe

Un dels problemes més comuns quan la calor prem amb força és pujar a un cotxe que ha estat exposat al sol i trobar-se amb un habitacle extremadament calent.

La DGT suggereix un truc senzill, però molt eficaç: obre la finestreta del copilot i, des de la porta del conductor, ventila diverses vegades la porta per ajudar a expulsar l'aire calent de l'interior del vehicle. Aquesta tècnica pot reduir ràpidament la temperatura interior diversos graus sense haver d'encendre l'aire condicionat.

Altres consells essencials de la DGT per conduir amb calor

1. Mantingues la temperatura adequada a l'interior del cotxe

L'aire condicionat és un aliat crucial durant les onades de calor. La DGT recomana mantenir la temperatura del cotxe entre 22 i 24 graus per evitar un contrast excessiu amb l'exterior, cosa que pot causar malestar o fins i tot marejos. A més, és important que el flux d'aire no s'adreci directament a la cara o al pit per prevenir molèsties.

2. Planifica els teus viatges i evita les hores més caloroses

Si tens l'opció, organitza els teus viatges per evitar les hores de més intensitat solar, generalment entre les 12:00 i les 17:00. Viatjar d'hora al matí o cap al tard pot ser més còmode i segur.

Mà pujant cortineta solar de cotxe i al costat un termòmetre indicant altes temperatures
Ventilar és important per refrescar l'interior del cotxe | Getty Images

3. Hidrata't constantment

Beure aigua sovint és vital per mantenir-se hidratat i alerta. La DGT recomana tenir a mà una ampolla d'aigua i beure a intervals regulars, fins i tot si no sents set, per evitar la deshidratació.

4. Posa't roba adequada

Tria roba lleugera, còmoda i de colors clars. Teixits com el cotó i el lli són ideals per conduir durant els dies calorosos, ja que permeten la transpiració i ajuden a mantenir una temperatura corporal més baixa.

5. Fes parades freqüents

Per evitar la fatiga i el sobreescalfament, és fonamental fer parades cada dues hores. Aprofita aquestes pauses per estirar-te, caminar una mica i prendre alguna cosa refrescant. Això no només ajuda a mantenir-te alerta, sinó que també redueix el risc d'accidents a causa de la fatiga.

Muntatge persona aixecant el dit polze per la finestra i noi fent el mateix gest
Amb aquests consells, els teus viatges amb cotxe a l'estiu seran més plaents | Pexels, Stocky Images

6. Verifica l'estat del vehicle

Abans d'emprendre un viatge llarg, especialment en condicions de calor extrema, assegura't que el teu vehicle estigui en perfectes condicions. Revisa els nivells de fluids, l'estat de l'aire condicionat i que no hi hagi fallades mecàniques que puguin agreujar-se per les altes temperatures.

7. No subestimis el perill de la calor

La calor extrema afecta no només el confort sinó també la seguretat. La DGT adverteix que conduir amb calor extrema pot augmentar el risc d'accident fins a un 20% a causa de la disminució de la concentració i els reflexos del conductor.

8. Fes servir para-sols i estaciona a l'ombra

Quan estacionis el cotxe, fes servir un para-sol per reduir la quantitat de calor que entra pel parabrisa. Si és possible, deixa el cotxe en un lloc d'ombra per minimitzar el temps que passa sota el sol.