Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d'una carretera espanyola amb una imatge d'un radar

Els nous radars que la DGT acaba de comprar i repartirà per tot Espanya

Aquests dispositius tindran una tecnologia desenvolupada per caçar els conductors que excedeixin els límits de velocitat

La Direcció General de Trànsit (DGT) treballa de manera constant per garantir la seguretat viària a Espanya. El nombre d'accidents de trànsit continua sent alt i, el 2023, 1.145 persones van perdre la vida a carreteres interurbanes en un total de 1.048 sinistres.

Una de les causes principals d'aquests esdeveniments és l'excés de velocitat. Circular massa ràpid limita el marge de maniobra i la capacitat de reacció per part del conductor és molt menor. Segons la informació facilitada per la Plataforma de Contractació del Sector Públic, la DGT ha adquirit 15 nous radars mòbils a l'empresa Tradesegur per 1.179.750 euros.

Nous radars de precisió molt alta

El preu de cada radar és de 78.650 euros. La descripció de la compra assenyala que l'operació es tracta de "subministrament de cinemòmetres dinàmics amb preinstal·lació per a vehicles de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil. Aquests dispositius, que es munten als vehicles del cos de seguretat, ofereixen una major precisió per detectar la velocitat tant en moviment com en un punt fix".

Com recull el document, els nous radars estan equipats amb dispositiu de preinstal·lació i cinemòmetre dinàmic. Aquesta eina és capaç de detectar la velocitat i llegir les matrícules en ambdós sentits i fins a 6 carrils alhora. A més, tenen la capacitat d'actuar amb eficàcia en vies amb molts vehicles, com ara autopistes i autovies.

El funcionament del cinemòmetre és el següent. L'aparell detecta la velocitat dels vehicles a la seva àrea de control i, si el vehicle excedeix els límits de velocitat, registra la infracció en un fitxer digital encriptat.

Així mateix, cada radar té sensor, càmera fotogràfica, flaix, trípode, ordinador tipus tablet, subjeccions mecàniques i unitat processadora.

Primer pla d'un velolaser, un nou radar
Els radars mòbils són cada cop més comuns | DGT

La DGT defensa l'ús dels nous radars

La DGT ha justificat la compra dels nous radars. Segons recull El Periódico, l'organisme ha assenyalat que "cal comptar amb un cinemòmetre d'altes prestacions, així com els conjunts de suports necessaris".

La Guàrdia Civil sol camuflar-se a la carretera per caçar els vehicles que sobrepassen el límit de velocitat. Tenen una aparença discreta, i el més normal és que els conductors no s'adonin de la presència d'aquests cotxes. Normalment, els agents s'ubiquen en vorals, cunetes o algun amagatall i darrere de ponts o després de les baranes.

Amb tot, la DGT reforça el seu compromís per reduir els sinistres a les carreteres. Els radars són cada vegada més sofisticats i incorporen tecnologies més renovades, així que els conductors hauran de circular de manera segura per evitar sancions.