Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Fotomuntatge amb una família amb fills amb cotxe i al capdavant el logotip de la DGT i un símbol d'alerta

Si portes els teus fills amb cotxe, atent: la DGT adverteix del canvi que arriba aviat

La DGT introduirà ben aviat una nova normativa de cadires infantils a Catalunya

A partir de setembre de 2024, la Direcció General de Trànsit (DGT) implementarà un canvi significatiu a la normativa sobre com han de viatjar els nens amb cotxe.

Aquest ajustament, que respon a l'evolució dels estàndards de seguretat i les necessitats actuals, obligarà les famílies a estar ben informades per garantir la protecció dels seus fills a la carretera.

Una mare col·loca un nen a la cadireta del cotxe, i al cercle, un agent de la guàrdia civil
El canvi de normativa entrarà en vigor al setembre | ASphotostudio, Europa Press

El canvi més important rau en l'adopció completa de la normativa ECE R129, coneguda com a i-Size. Aquesta normativa substituirà definitivament l'antiga ECE R44, que ha estat vigent durant dècades. La normativa i-Size se centra a l'alçada del nen en lloc del pes, proporcionant una guia més precisa per seleccionar la cadira adequada.

A més, aquesta normativa inclou proves de xoc lateral, cosa que no estava contemplada a la R44, el que significa que les cadires han d'oferir una protecció millorada en cas d'impactes des del costat del vehicle.

Què significa aquest canvi per a les famílies?

Per a les famílies, aquest canvi implica diverses coses. En primer lloc, les cadires de cotxe que compleixen la normativa R44 continuaran sent segures i legals per al seu ús.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de cotxes aparcats i al capdavant una rodona vermella amb una cadira infantil de cotxe
S'acosta un important canvi a les cadires infantils dels cotxes | Pixelshot, Getty Images Signature, uchar

No obstant això, deixaran de vendre's al mercat. Això no obliga els pares a reemplaçar immediatament les seves cadires actuals si encara compleixen la normativa R44, però es recomana fer-ho per beneficiar-se de les millores en seguretat que ofereix la normativa i-Size.

A més, la normativa i-Size emfatitza la importància que els nens viatgin en sentit contrari a la marxa durant el màxim temps possible, preferiblement fins als 15 mesos, encara que l'ideal seria fins als 4 anys.

Aquesta posició redueix significativament el risc de lesions greus en cas de col·lisió frontal. La normativa també assegura que totes les cadires i-Size siguin compatibles amb els sistemes d'ancoratge Isofix, cosa que facilita una instal·lació més segura i senzilla a la majoria dels vehicles moderns.

Recomanacions per a la instal·lació de cadires infantils

La DGT també destaca la necessitat de col·locar les cadires dels nens a la part del darrere del cotxe, especialment per als més petits, i preferiblement al seient central del darrere si el vehicle disposa d'ancoratges Isofix en aquesta posició.

Una dona subjectant un telèfon mòbil i el logotip de la DGT
És vital mantenir-se informat dels canvis de la DGT | DGT, Leung Cho Pan

Si la instal·lació al seient central no és possible, la segona opció més segura és darrere del seient del copilot. A més, en cas d'haver de situar la cadira al seient davanter, és crucial desactivar l'airbag per evitar lesions greus en cas d'accident.

Per estar preparats davant d'aquesta actualització, els pares han d'assegurar-se que les cadires de cotxe que utilitzen estiguin degudament homologades i compleixin la normativa vigent.

És recomanable revisar les etiquetes taronges de les cadires infantils on s'indica el tipus de normativa que compleixen. Aquelles que marquin ECE R129 o i-Size estaran alineades amb els darrers estàndards de seguretat.