Dos agents de la Guàrdia Civil controlant el trànsit

Alerta pels nous cotxes ocults de la DGT: si et passes de llest, et multaran

L'efectiu mètode de Trànsit per enxampar els infractors que passa desapercebut

Si vas amb cotxe i et trobes amb un d'aquests turismes aturats al voral, posa't alerta: podrien sancionar-te. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha actualitzat la flota de vehicles que utilitza per "enxampar" els infractors sense que gairebé no se n'adonin. És ben sabut que a l'hora d'agafar el cotxe, els conductors han d'anar molt amb compte.

Estar atent al volant i, sobretot, conduir sense incomplir la normativa, és imprescindible per garantir la seguretat de tots els usuaris. Tot i això, hi ha una mesura per excel·lència que una gran majoria passa per alt: el límit de velocitat. Des de ja fa temps, Trànsit treballa per acabar amb les infraccions per excés de velocitat, una de les causes que provoca més accidents a les carreteres.

Per això sabem que compta amb una gran quantitat d'instruments. Alguns més coneguts i perceptibles, com ara els radars fixos, els mòbils i els de tram; i altres de menys evidents, com els cotxes camuflats.

Aquests són els nous cotxes camuflats de la DGT

Tot i ser odiats per la gran majoria dels conductors, els radars de trànsit són un dels mètodes més efectius per acabar amb els problemes de velocitat. No obstant això, hi ha molts trams en què, per logística o altres motius, no resulta viable col·locar aquests aparells.

Per aquest motiu, Trànsit compta amb altres sistemes de control com, per exemple, els cotxes camuflats. Tot i que sabem de la seva existència, aquests dispositius solen passar més desapercebuts, ja que no tenen cap distintiu del cos policial visible.

Ara, la DGT ha aconseguit centenars de nous vehicles per a aquest fi. El cotxe que començaran a fer servir els agents de Trànsit és el model Stelvio d'Alfa Romeo, un vehicle SUV dissenyat especialment per a les patrulles. Tot i això, també se segueixen utilitzant altres models, com el Seat Exeo, un cotxe que ja no està disponible al mercat.

Para atenció a aquests cotxes: més models camuflats

Els cotxes camuflats que s'utilitzen com a radar no sempre són els mateixos. Per exemple, a Catalunya, els Mossos d'Esquadra fan ús principalment del model Citroën C4 SpaceTourer. Així mateix, hi ha altres models que, encara que són menys habituals, també es poden fer servir per a aquest fi.

Les motos camuflades també existeixen: les més usades

Ja posats a parlar de radars, cal recordar que la DGT també fa servir l'ús de motos camuflades per controlar la velocitat dels usuaris.

Dos agents de la Guàrdia Civil de trànsit, en motocicleta.
Trànsit compta amb més de 30 motocicletes camuflades. | Guardia Civil

Avui en dia, Trànsit compta amb més de 30 motocicletes encobertes amb radar incorporat. Alguns dels models més utilitzats habitualment pels agents són la Honda ST 1300 Pan European i la BMW R 1150 RT.

La DGT anuncia nous radars a tot Espanya

A Espanya, l'excés de velocitat és el causant d'un de cada tres sinistres mortals que es produeixen a les vies interurbanes. Unes dades, certament preocupants, de les quals moltes vegades no en som conscients. Per això, l'actuació de la DGT per intentar neutralitzar el problema.

Actualment la xarxa de carreteres de l'Estat compta amb més de 2.000 aparells destinats al control de la velocitat. Entre ells, hi ha uns 780 radars de trànsit fixos, més de 1.300 radars mòbils i 92 radars de tram. Tot i això, l'objectiu de Trànsit va més enllà.

L'organisme ha anunciat el seu pla per instal·lar 270 nous dispositius a tot el país al llarg dels tres anys següents. Principalment, es col·locaran a carreteres secundàries. En concret, seran 90 radars de tram, 60 fixos i 120 cabines que, segons el que s'ha planejat, començaran a funcionar abans del 2026.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp