Retenció

Les dues maneres de millorar l'etiqueta de la DGT del teu cotxe i evitar restriccions

Aconseguir un distintiu ambiental més favorable per al teu vehicle és possible

Sembla que no tot són males notícies per als conductors. En aquesta ocasió, seguim parlant de les etiquetes ambientals de Trànsit, però, portem una cosa que pot ser molt beneficiós per als titulars de vehicles. Continua llegint!

Si ets conductor, t'alegrarà saber que millorar el distintiu ambiental del teu cotxe és possible. Tot i que, en principi, es tracta d'un indicador inamovible, hi ha dos casos en què la Direcció General de Trànsit (DGT) et podria atorgar una etiqueta més favorable. T'expliquem com pots aconseguir-ho i, així, deslliurar-te de les restriccions.

L'etiqueta de la DGT: Inamovible?

Els adhesius ambientals van entrar en vigor el 2016 amb l'objectiu d'establir un cert ordre entre els vehicles matriculats a Espanya i classificar-los en funció de les emissions contaminants. Aleshores, les Zones de Baixes Emissions (ZBE) encara no s'havien instaurat al país, de manera que comptar amb l'etiqueta no era una necessitat.

Tot i això, després de l'aplicació de l'última mesura sobre les ZBE, són molts els que s'han vist obligats a adquirir el distintiu. Un adhesiu que, a priori, és irreversible. És a dir, tots els vehicles han d'acatar les normes de circulació equivalents a l'etiqueta assignada de per vida (o no).

Autopista
Millorar el senyalador ambiental d'un vehicle és possible | Getty Images

Els 2 casos en què podeu canviar l'etiqueta de la DGT

Des d'aquest mateix any, tots els municipis de més de 50.000 habitants tenen l'obligació d'implantar ZBE als seus espais urbans respectius. La normativa, imposada per la Direcció General de Trànsit (DGT), s'expandeix a aproximadament 150 ciutats espanyoles.

Un fet que, tenint en compte l'envelliment del parc automobilístic a Espanya, perjudica una gran majoria de conductors. I és que són molts els ciutadans que s'han adonat que l'etiqueta assignada per al vehicle no els permet accedir a totes aquestes zones delimitades. No obstant això, a tots ells els interessarà saber que hi ha dues excepcions amb què és possible millorar el distintiu.

1. Fallada de l'Administració

Hi ha la possibilitat que l'etiqueta assignada al teu cotxe sigui errònia a causa d'una fallada generalitzada per part de l'Administració. En la gran majoria de les ocasions, la DGT ha lliurat el distintiu fixant-se, únicament, a la data de matriculació del vehicle.

Tot i això, segons el que estableix la normativa, també s'ha de tenir en compte la llei d'anticontaminació pertanyent a l'any d'homologació de l'automòbil.

Foto d'uns cotxes aparcats
Les ciutats de més de 50.000 habitants tenen l'obligació de delimitar ZBE | GETTY IMAGES

En aquest sentit, no seria la primera vegada que Trànsit comet l'error d'atorgar una etiqueta menys favorable a aquells cotxes matriculats just a l'últim any abans de fer-se el salt al següent rang.

Si ets un dels afectats, cal saber que tens dret a demanar una rectificació. Per això, hauràs de presentar davant de la direcció de Trànsit, totes les dades i documents pertanyents a l'automòbil en qüestió. Un cop revisats, se't concedirà el nou distintiu, sempre que l'Administració ho consideri oportú.

2. Instal·lació de sistema de gas GLP

Una altra forma d'aconseguir una etiqueta més favorable, és aplicant algunes modificacions per millorar la combustió de cotxe. Certs cotxes que funcionen amb benzina permeten la instal·lació d'un sistema de gas liquat de petroli. Aquest mecanisme ajuda a disminuir-ne el consum, així com l'emissió de gasos contaminants.

Això no obstant, perquè aquesta modificació sigui vàlida, ha de ser prèviament homologada segons el que exigeix la regulació anticontaminació Euro 4 o qualsevol altra de rang superior. En cas que el sistema sigui aprovat, el vehicle passa automàticament a obtenir l'etiqueta 'ECO' de la DGT.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp