Dona abrigada conduint

La DGT envia un avís als catalans que condueixin molt abrigats: hi ha multa

Portar l'abric posat pot suposar una sanció per als conductors

Portar abric mentre condueixes pot sortir-te més car del que et penses. La Direcció General de Trànsit ha avisat de la multa que pot caure per cometre aquest error tan comú entre els conductors a l'hivern.

Està comprovat que el fred i els vehicles no es porten bé. Entrar al cotxe després de deixar-lo al carrer es converteix en tot un repte quan arriben les baixes temperatures.

És un hàbit molt comú, però pot ser sancionat

I és que, encara que sembli una exageració, tancar-se en aquest espai congelat pot resultar molt incòmode. Sobretot a les primeres o últimes hores del dia, quan el sol no es deixa veure i el fred s'accentua encara més.

Com a solució, a l'hora de passar per aquest mal tràngol, alguns conductors opten per entrar al cotxe amb l'abric posat. De vegades, fins i tot, ho fan de manera inconscient.

Això no obstant, no es tracta d'una opció vàlida i, per fer-ho, et pot caure una multa. La sanció per incomplir aquesta regla de seguretat pot ser de fins a centenars d'euros. Cal destacar que la imposició de la multa també dependrà de les circumstàncies.

Botó de recirculació de l'aire
A l'hivern molts conductors condueixen amb l'abric posat | GETTY IMAGES

La multa de la DGT per portar abric

Trànsit no especifica cap multa concreta sobre l'ús de l'abric durant la conducció. És a dir, segons el reglament, només és una recomanació. No obstant això, hi ha la possibilitat que aquest aspecte es tingui en compte en funció de la situació. En aquest sentit, la sanció s'imposarà sempre que les autoritats responsables ho considerin oportú i en funció de la situació.

Per exemple, si es produeix un accident, el pes de l'assignació de la multa recaurà a les mans de la policia. Els agents, com a responsables del cas, seran els encarregats d'establir les denúncies i les sancions pertinents, segons ho vegin necessari.

L'incompliment d'aquesta normativa pot suposar una falta greu per maneig negligent. Així, el gravamen que pot caure als conductors per portar l'abric posat amb el vehicle en marxa pot ser de fins a 200 euros.

Altres peces que estan prohibides

A més de l'abric, hi ha altres peces de vestir que estan totalment prohibides durant la conducció. Segons recull Trànsit, les autoritats també poden multar aquells conductors que portin posats els guants o les botes de sola gruixuda.

Encara que puguin semblar peces de vestir segures, les botes no són considerades un calçat adequat per conduir a causa de la seva manca d'unió. El mateix passa amb les xancletes a l'estiu.

El seu ús està terminantment prohibit durant la conducció perquè és un calçat que no està subjecte al peu i pot relliscar. Aquests elements no són ben rebuts per la DGT, ja que poden desencadenar situacions de risc.

Foto de l'interior d'un cotxe.
Fins i tot amb temperatures baixes, la nostra roba ha de facilitar el nostre moviment | Getty Images

A més, tant els guants com les botes poden limitar les accions de moviment del conductor. De la mateixa manera, l'ús d'aquestes peces pot provocar que l'usuari no mantingui una postura apropiada durant el transcurs del viatge.

Tal com recull l'Article 18.1 del Reglament General de Circulació, el conductor té l'obligació, en tot moment, de «mantenir la pròpia llibertat de moviments» amb la finalitat de «garantir la pròpia seguretat, la de la resta dels ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via».

La sanció per incomplir alguna d'aquestes recomanacions quant a la vestimenta es considera una infracció lleu. Segons el reglament, la multa per maniobrar un cotxe sense tenir total llibertat de moviment o sense mantenir una bona posició pot ser de fins a 80 euros. Això no obstant, el gravamen pot variar en funció de la situació i del que considerin les autoritats.