La Direcció General de Trànsit (DGT) no descansa ni un dia de l'any. Amb l'objectiu principal de vetllar per la nostra seguretat, l'entitat treballa a tota hora per fer que les nostres vides siguin cada cop més tranquil·les.
Els accidents de trànsit són successos que, malauradament, tenen lloc amb molta freqüència. La precaució al volant és de vital importància, altrament, hi pot haver conseqüències fatals.
Ara, la DGT ha decidit canviar la manera de notificar les multes i això entrarà en vigor molt aviat. Els conductors hauran d'estar més atents que mai, tant a les carreteres com fora d'aquestes.
Un gran canvi a la DGT: noves repercussions
La DGT ja ho ha fet oficial mitjançant un comunicat: a partir del pròxim 1 de novembre, les persones jurídiques, o millor dit, les empreses, ja no rebran notificacions en paper.
D'aquesta manera, les organitzacions es veuran obligades a donar-se d'alta a la plataforma anomenada Adreça Electrònica Vial (DEV, per les seves sigles en espanyol). És per allà on rebran la informació necessària de, per exemple, les multes percebudes.
Avui dia, falten més de dos mesos perquè entri en actiu aquest pla. La DGT ha decidit avisar amb antelació perquè les empreses tinguin temps d'administrar el seu compte al portal electrònic.
Si no ho fan, l'1 de novembre la mateixa administració els donarà d'alta d'ofici. D'aquesta manera, podrà notificar-los per aquesta via sense cap classe de problema ni inconvenient. A més, aquesta mesura aportarà un gran benefici al medi ambient, ja que l'existència de paper no serà estrictament necessària.
Gràcies a aquest canal de notificacions, que compta amb una sèrie de característiques específiques, les empreses podran estar al corrent de tota mena de multes que hagin rebut. Ara ja no hi haurà cap excusa.
Una plataforma que haurà de ser revisada amb regularitat
Si la persona jurídica ha rebut una multa de trànsit, la DEV publicarà una notificació a través del portal electrònic. Un cop avisat, l'empresa tindrà 10 dies naturals per descarregar aquesta amonestació.
Si s'ha superat el termini, la notificació caducarà i el sistema entén que la multa ja s'ha rebut amb èxit. Això mostra la importància de revisar amb regularitat la plataforma que engegarà la DGT l'1 de novembre.
Quan l'avís hagi superat els 10 dies, començarà l'interval temporal per contestar i abonar la quantitat econòmica corresponent. Això serà entre 10 i 20 dies, depenent de cada cas en particular. De tota manera, les autoritats recomanen no esperar fins a l'últim moment. La millor opció és anar consultant de tant en tant la plataforma, així no t'exposaràs a la possibilitat d'assabentar-te quan ja hagi passat termini.
No respondre augmentarà la sanció
Hi ha la possibilitat que l'empresa que rep la sanció no respongui en cap moment. D'aquesta manera, es generarà una mena d'incompliment o penalització que pot arribar a ser fins al triple de l'import de la notificació inicial. En aquesta situació, Hisenda s'encarregarà d'embargar aquest compte.
Tot i ser necessari accedir a la plataforma de la DEV, després tot és molt més senzill. Les entitats podran proporcionar un correu electrònic o telèfon mòbil on podrien rebre les alertes perquè aquest procés sigui més còmode.
Sens dubte, la DGT no perd el temps. El seu esforç diari demostra que es preocupa per la nostra salut i perquè les normes de trànsit es compleixin a la perfecció. Aquesta és la raò d'aquest gran canvi en la notificació de les multes per a les persones jurídiques.