Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´un semàfor penjat d´uns cables, en color ambdós, i una altra imatge d´un noi amb gest dubitatiu i un interrogant sobre el cap

La DGT fa un avís important als conductors sobre els semàfors

És possible que tinguis dubtes en veure que es posa en ambre, així que has de saber com actuar de forma correcta

Tot i que portem temps amb el carnet de conduir, la carretera sempre presenta situacions difícils de resoldre. Sigui aparcant, circulant o observant senyals de trànsit, hi ha vegades on costa saber quina decisió és la correcta.

Una de les accions que pot despertar més dubtes té a veure amb els semàfors, i més concretament quan són en ambre. Molta gent accelera per passar abans que canviï a vermell, mentre que altres persones són més prudents i opten per frenar. Però, què cal fer? Què diu la normativa?

Semàfor que té la llum fixa

La normativa vigent es recull al Reglament General de Circulació. A l'article 146 apareixen una sèrie de directrius clares sobre el seu significat i com cal actuar en els diferents casos.

Si la llum del semàfor no és intermitent, és a dir, si està en ambre perquè es posarà en vermell, el reglament afirma que els vehicles s'han d'aturar. Tot i això, si el vehicle està molt a prop del semàfor i no pot parar "en condicions de seguretat suficients", pot seguir en marxa. Fer una frenada brusca pot causar una col·lisió o un accident en cadena.

Semàfor amb llum groga intermitent

Per altra banda, quan el semàfor té una llum groga intermitent, la cosa canvia. El reglament diu que els conductors "han d'extremar la precaució i, si escau, cedir el pas". En aquesta situació, els vianants tenen prioritat i cal deixar-los passar si travessaran la carretera.

En aquest cas, la llum ambre intermitent no obliga a aturar-se de manera immediata, però s'ha de parar si cal. Aquest tram exigeix més vigilància i adverteix de perill per la possible presència de transeünts a prop. Encara que no vegis ningú, cal reduir la velocitat i parar atenció als dos costats de la via.

Imatge de fons d'un semàfor en color vermell, amb una altra imatge d'un conductor dins d'un cotxe i una altra imatge d'una noia amb cara de preocupació
No fer cas dels semàfors pot costar una bona multa | Dean Drobot, Getty Images Pro

És important actuar segons la llei per garantir la seguretat viària. Hi ha accidents que són evitables, i saber com respondre a la llum groga dels semàfors, sigui fixa o intermitent, és essencial.

Et poden multar per passar en ambre un semàfor amb control fotogràfic?

Així mateix, molts semàfors han incorporat una càmera fotogràfica per capturar i multar els vehicles que se'ls saltin en vermell. Les sancions poden arribar als 200 euros i perdre 4 punts al carnet. Si passes en ambre, pots estar tranquil: l'aparell està connectat al focus vermell, i només s'activa quan el semàfor mostra aquest color.