Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d'un home fent una moneda dins d'una gerra

El truc per sumar fins a 5 anys més de cotització a la teva pensió de jubilació

Amb el nou conveni especial es poden sumar anys gràcies a les pràctiques realitzades quan vas ser estudiant

Elma Saiz, des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, ha dut a terme una millora de la qual milers de treballadors es poden beneficiar per a la seva jubilació. És un nou conveni especial que resulta interessant per als estudiants.

A través d'aquest conveni, la persona interessada podrà sumar fins a cinc anys a la pensió de jubilació sense haver treballat anys extra. Ho farà si va estar de pràctiques al començament de la seva trajectòria, complint certs requisits.

Així es poden sumar 5 anys a la jubilació "sense treballar"

La ministra ha indicat que "els antics estudiants en pràctiques o programes de formació investigadora" ara poden "recuperar aquest període per al còmput de la seva jubilació".

D'aquesta manera, poden sumar aquests cinc anys extra, podent recuperar-ne la cotització, tant a Espanya com a l'estranger. A més, té caràcter retroactiu des del passat 1 de gener de 2024. Segons les dades, se'n podran beneficiar 570.000 estudiants.

7 punts clau d'aquest nou sistema

Borja Suárez, secretari d'Estat de pensions, ha recollit a través de X els 7 punts clau on es tradueixen els beneficis d'aquest nou conveni especial.

Procediment extraordinari

Està dirigit als que no van poder cotitzar a les seves pràctiques. Beneficia antics universitaris, alumnes de formació professional i antics alumnes que cursessin ensenyaments artístics superiors, professionals i esportius.

També beneficia els qui participessin, abans del 4 de febrer de 2006, en programes de recerca dins d'Espanya o fora dels seus estudis de doctorat.

Conveni especial

Això es realitza a través d'un conveni especial que es pot subscriure a la Tresoreria General de la Seguretat Social durant 2 anys. A més, permet recuperar fins a 5 anys com a màxim.

Cotització adequada

La jubilació és contributiva, per la qual cosa cal una cotització adequada. Com explica Suárez, “gràcies a la dignificació del 54% de l'SMI, la base mínima que es pren assegura millors prestacions”.

Imatge de fons de diversos estudiants en una taula i una altra amb bitllets
Les pràctiques d'alguns estudiants sumaran anys de cara a la jubilació | Getty Images

Mateix procediment que el 2011

El procediment serà el mateix que el 2011, quan ja es va realitzar una cosa semblant també amb un conveni especial.

Base mínima de 2024

L'aportació es basa en la base mínima de cotització del 2024 (1.323 euros) i compta amb un coeficient reductor del 0,77. És a dir, una rebaixa del 23% per als que apostin per la jubilació anticipada.

Tipus de pagament

El sol·licitant serà qui esculli com es farà el pagament. Serà de forma única o fraccionada "en el nombre màxim de mensualitats igual al d'aquelles per les quals s'hagi formalitzat el conveni".

Despesa deduïble

Les quotes d'aquest conveni especial són una despesa deduïble a l'IRPF. És a dir, es poden desgravar a la declaració de la Renda.

Requisits per acollir-se al nou conveni

Pel que fa als requisits de la Seguretat Social per poder ser part del conveni i sumar aquests anys de pràctiques a la jubilació, en destaca una data. Aquestes pràctiques s'han d'haver fet abans de l'1 de gener del 2024 si no són remunerades.

En cas que sí que ho fossin, s'han d'haver produït abans de l'1 de novembre de 2011. L'interessat haurà d'acreditar la durada dels programes de formació davant la Seguretat Social per afegir aquests anys extra a la pensió de jubilació.