La DGT o la Direcció General de Trànsit sempre té diversos mecanismes amb l'objectiu de mantenir la seguretat viària. El que es pretén des de l'organisme oficial és disminuir el nombre d'accidents a la carretera, sobretot aquells que tenen conseqüències greus.
Un d'aquests mecanismes és la valoració de l'aptitud física dels conductors. De fet, dins del codi de circulació, es prohibeix que les persones que pateixin algunes malalties es col·loquin al capdavant del vehicle.
En aquest sentit, cal tenir en compte que, a l'hora d'evitar accidents, no només hi influeixen les circumstàncies del trànsit. També hem de tenir present tant l'estat físic com el psíquic de qui agafi el cotxe.
Les multes per conduir amb aquestes malalties poden ser importants
Els conductors que es posin al volant patint alguna de les malalties que té en compte la DGT es poden enfrontar a multes greus, sobretot si aquestes malalties minimitzen les capacitats de la persona a l'hora de portar el vehicle.
En cas que una persona tingui alguna d'aquestes malalties i decideixi conduir, des de la DGT se li pot imposar una multa de fins a 6.000 euros. Aquest import es reduirà a 200 euros menys per als que circulin i hagin obtingut el permís abans de l'aparició de la malaltia.
Aquestes són les malalties per les quals la DGT et pot multar si condueixes
Per tot això, cal saber quines malalties té en compte la DGT a l'hora d'imposar aquestes multes. Algunes, de fet, són molt més comunes del que et penses.
1. Malalties oncològiques
Les malalties oncològiques permeten que el conductor renovi la llicència entre un i cinc anys en cas que no hi hagi símptomes. A més, els trastorns oncohematològics també ho permeten, però només durant un any i si no han aparegut malalties de caràcter greu en un mínim de tres mesos.
2. Malalties digestives
Les malalties digestives que la DGT considera que impedeixen la conducció són el trasplantament renal, així com la nefropatia amb diàlisi. En el cas de la primera, el permís es pot renovar si ja han passat més de 6 mesos des de l'operació. La segona pot no ser excloent en cas que el conductor tingui un informe mèdic favorable. Per això, la llicència podria tenir vigència entre un i deu anys.
3. Malalties vasculars
En cas que hi hagi trencament de vasos sanguinis estaria prohibit agafar el vehicle. En canvi, si l'afecció és un aneurisma de grans vasos, la persona només podria renovar la llicència durant entre un i 10 anys. Si és una dissecció, el temps es redueix entre un i dos anys, sempre que hagin passat 6 mesos des de la intervenció.
4. Malalties psiquiàtriques
La llista de malalties psiquiàtriques que impedeixen la conducció segons la DGT és àmplia. Dins aquestes es contemplen el deliri, les demències, els trastorns d'ansietat, els catatònics i els de personalitat.
També la depressió, l'ansietat, el trastorn del son o l'obsessivocompulsiu i el del desenvolupament intel·lectual es prenen en consideració. D'altra banda, s'hi inclouen el TDH, i l'abús i/o dependència de l'alcohol o de les drogues.
5. Malalties neurològiques
En cas que el conductor pateixi un accident isquèmic transitori i hi hagi un informe favorable seria possible ampliar la llicència un any. Si s'ha patit una crisi o una pèrdua de consciència l'últim any, no podria renovar-la.
D'altra banda, si es pateix un atac d'epilèpsia per primera vegada o la persona ha estat més d'un any sense patir-ne cap, l'informe del metge podria retornar al conductor la vigència del seu carnet durant entre 1 i 10 anys.
6. Malalties cardíaques
Dins de les malalties cardíaques per les quals no es pot conduir segons la DGT hi ha les arrítmies, l'infart agut de miocardi, si es tenen pròtesis valvulars i portar un marcapassos o un desfibril·lador automàtic.
7. Malalties respiratòries
La DGT també preveu malalties respiratòries com l'apnea del son. Tot i això, si es compta amb un informe mèdic favorable, es podria ampliar el permís un màxim de 3 anys. Això no obstant, en cas que la malaltia sigui la dispnea permanent en repòs o d'esforç lleu, serà impossible renovar el carnet de conduir.
8. Malalties cròniques i/o degeneratives
Altres malalties que impossibiliten la conducció són l'Alzheimer, l'esclerosi lateral amiotròfica, la malaltia pulmonar obstructiva crònica o el tremolor essencial. També l'esclerosi múltiple, la distròfia muscular, l'osteoporosi, el Parkinson i l'artritis reumatoide.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp