Lateral d'un cotxe brut

La DGT et multarà si portes bruta aquesta part del cotxe: ha d'estar impecable

Les sancions per no portar el cotxe prou net van des dels 80 € als 200 €

Si no sols netejar el cotxe amb freqüència, t'aconsellem deixar aquest mal costum: podries rebre una multa de fins a 200 €. Encara que es tracten de sancions que passen desapercebudes per als conductors, existeixen i ningú no queda exempt del seu compliment.

Netejar el cotxe pot ser una tasca feixuga i és per això que molts conductors opten per no tenir-la en compte. Tanmateix, el que no saben és que portar el vehicle brut no sempre resulta ser la millor opció, ja que pot comportar una sèrie de multes. Conèixer-les et podria ajudar a evitar una bona sanció.

Les multes per portar el cotxe brut: de 80 € a 200 €

Tot i que la majoria d'infraccions penalitzades imposades per la Direcció General de Trànsit (DGT) són respectades, n'hi ha algunes que els conductors solen passar per alt pel fet de desconèixer-les. No obstant això, no tenir coneixement d'aquestes multes no eximeix ningú de pagar-les.

El primer pas per evitar-les és saber quines són. A continuació, t'expliquem els motius pels quals la DGT et pot sancionar en cas de no portar el cotxe prou net.

1. No treure el gel i la neu

És una de les infraccions més habituals a l'hivern. Trànsit et pot multar per no treure el gel i la neu dels vidres del teu vehicle. Conduir amb mala visibilitat augmenta el risc de patir un accident, tant per al conductor i els acompanyants, com per a la resta d'usuaris.

Imatge d'un cotxe glaçat a causa de les baixes temperatures
Trànsit et pot multar per no treure el gel i la neu dels vidres del teu vehicle. | Pixabay

En aquest cas, les multes oscil·len entre els 80 € i els 200 €, depenent de la gravetat. Així doncs, en retirar el gel del vehicle abans d'iniciar la marxa no només garantiràs la teva seguretat, sinó que també evitaràs una bona sanció.

2. Parabrises en mal estat

Una altra de les multes de la DGT té a veure amb els parabrises. Conduir amb els vidres bruts o en mal estat està penalitzat. Igual que amb el gel, la visibilitat del conductor es pot veure afectada, de manera que posa en perill la seva seguretat i la dels altres.

No complir aquesta normativa pot comportar una multa de 80 €. I no només això: si al moment l'agent ho considera oportú, el teu vehicle podria quedar immobilitzat. Cal recordar que també està prohibit portar qualsevol tipus d'aparell (GPS, suport per al mòbil...) col·locat al parabrisa.

Imatge d'una persona netejant un cotxe.
Conduir amb els parabrises bruts o en mal estat està penalitzat. | Getty Images

3. Matrícula bruta

Encara que a priori portar el cotxe brut no és sancionable, hi ha certes parts que han d'estar impecables. Com ja hem esmentat, el parabrisa n'és un, però hi ha un altre element que és molt important no oblidar: la matrícula.

Es tracta d'una part imprescindible, ja que a través d'aquesta s'identifiquen els vehicles. Per la mateixa raó, és primordial que es pugui llegir amb facilitat. Segons recull l'article 76 del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, la infracció per portar la matrícula bruta es considera greu. Pel seu incompliment, el conductor s'exposa a una multa de 200 €.

Rentar el cotxe al carrer està prohibit: multa de fins a 3.000 €

Si després de llegir aquest article et predisposes a rentar el cotxe, t'interessarà saber que també et poden multar per això. Recorda que netejar el vehicle al carrer està terminantment prohibit. 

Segons el reglament, aquesta pràctica pot suposar un obstacle a la via i augmentar el risc per a la resta d'usuaris. La multa per rentar el cotxe al carrer pot arribar ni més ni menys que als 3.000 €.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!