Imatge d'un guàrdia civil de trànsit.

La DGT envia un nou avís als conductors a Catalunya que molts agrairan

La DGT demostra la importància dels petits gestos a la carretera.

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha volgut recordar als conductors una sèrie de conductes que cal adoptar a la carretera. I no només per evitar accidents, també per aconseguir un estalvi considerable al combustible. Sobretot en aquests temps, on la benzina i el dièsel es troben en màxims històrics.

La proposta de l'organisme dirigit per Pere Navarro passa per reduir la velocitat en els desplaçaments. Viatjar a 90 km/h és la proposta per maximitzar l'estalvi. Assenyalen que assolir de mitjana els 120 km/h implica un increment en el consum del carburant de fins al 30%.

Els útils consells que acaba de donar la DGT a Catalunya

Des de la DGT també són conscients que una reducció de la velocitat contribueix a disminuir el risc d'accident. Seran menors les possibilitats de col·lisió i de danys personals.

Durant la darrera dècada, en qualsevol cas, els experts assenyalen que els fabricants de vehicles han millorat l'eficiència dels motors. Sobretot en fer-los servir a una velocitat mitjana de 100 km/h. La recomanació que fan és circular sempre sense superar aquest registre.

Vehicles circulant per una autopista.
Trànsit recomana no passar dels 100 km/h per estalviar combustible | GettyImages

Estimen que els 110 km/h podria ser la velocitat més adequada en relació velocitat/consum. Per conèixer l'estalvi caldria multiplicar els quilòmetres recorreguts a carreteres i autopistes al mes i a l'any. Cal recordar que la mitjana durant un exercici se situa als 15.000 quilòmetres.

Si un conductor aconsegueix passar dels 120 km/h als 110 km/h, al cap d'un any la butxaca ho notarà de manera important. Eleven l'estalvi fins al 9%, que suposa uns 1.000 euros.

Altres consells de la DGT per estalviar en benzina

Rebaixar el límit de velocitat en autovies i a la carretera és una de les mesures més eficients per estalviar en combustible. La DGT estima que la manera de conducció també influirà entre el 30% i el 50% en la despesa de carburant. A través d'una sèrie de trucs es pot arribar a reduir la despesa fins a un 10%.

En primer lloc, cal apostar per mantenir una velocitat constant, sempre que les condicions de circulació ho permetin. Per tant, evitarem sempre que es puguin les frenades i les accelerades innecessàries.

És preferible circular amb marxes llargues. Els motors actuals responen molt bé fins i tot quan es viatja en marxes llargues i a molt baixes revolucions. Amb això s'aconsegueix que el motor vagi molt esplaiat i consumint molt menys.

Apurar les marxes, un error que cal evitar

En la mesura del possible és aconsellable no esgotar les marxes curtes llevat que s'hagi d'arrencar en una pujada costeruda. La DGT assenyala que abans d'arribar als 50 km/h, el vehicle ja hauria d'anar a 4a o 5a marxa.

Al volant cal ser molt previsor, cosa que suposa tota una invitació per conduir amb suavitat i amb certa anticipació. Aposta per portar en tot moment una velocitat constant i moderada, sense fer grans canvis de ritme. A més, conservant la distància de seguretat amb la resta de cotxes podràs circular sense haver d'estar pendent del fre. A les sortides dels semàfors s'ha d'accelerar de manera progressiva, sense forçar gaire el motor. Augmentarem una marxa aprofitant el seu millor rendiment.

Imatge d'una mà subjectant una mànega de benzina
Hi ha hàbits de conducció que ens faran estalviar combustible | Canva

Quan a la llunyania comprovem que un vehicle redueix la velocitat, això suposarà un clar avís per a nosaltres. Deixarem d'accelerar i deixarem que el nostre cotxe aprofiti la inèrcia per arribar-hi, sense haver de donar després una frenada. Estalviarem en combustible, però també en pastilles de fre.

Equipatge i aire condicionat per estalviar

A l'hora de distribuir l'equipatge, si al maleter no disposem de prou espai, l'opció que ens queda passa per un bagul tancat. Serà això molt millor que posar els bonys sense ordre en una baca. A més de ser més perillós, també incrementarà el combustible per la resistència que ofereix.

▶️ Vídeo del dia

Finalment, cal destacar que cal optimitzar l'ús de climatització i pujar les finestretes del cotxe. Fer servir l'aire condicionat sense necessitat pot elevar el consum de carburant fins a un 20%. Pel que fa a les finestretes, tot el que suposi trencar l'aerodinàmica del vehicle implicarà un més gran consum.