Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cotxes aparcats

La DGT hi posa data: t'obligaran a comprar i dur un nou aparell al cotxe

Els conductors haurien d'anar pensant a aconseguir un nou dispositiu

Si ets conductor, això t'interessa molt. La Direcció General de Trànsit (DGT) obligarà els usuaris a comprar i portar un nou aparell als seus vehicles i ja ha marcat la data per implementar aquesta normativa a les carreteres espanyoles.

La DGT està constantment cercant noves mesures per promoure una circulació més segura i adaptada a les noves tecnologies. Ara, ha posat en marxa una iniciativa que té previst implantar com a norma obligatòria els pròxims anys. És una regulació amb què es destituiran, per sempre, els triangles d'emergència.

Quan es produeix un aldarull a les carreteres, sigui greu o lleu, el vehicle pot quedar parat al mig de la via. En aquests casos, el conductor ha de col·locar els triangles d'emergència com a senyal d'avís per als altres usuaris. Tot i això, la instal·lació d'aquests senyals pot suposar un gran risc per a la seguretat de les persones.

El nou element que necessitaràs al cotxe

La DGT té la solució per posar fi a aquesta situació. I és que hi ha un altre sistema, més segur i eficient, que es pot utilitzar en aquests casos: la llum V-16 . Tot i que actualment l'ús d'aquest aparell d'il·luminació és voluntari, l'organisme proposa que passi a ser obligatori d'aquí a poc més de tres anys.

Llum d'emergència
La DGT obligarà a portar una llum d'emergència que substituirà el triangle | CEDIDA

El mes de setembre passat, la DGT va assistir a la Reunió del Grup d'Alt Nivell de Seguretat Viària de la Comissió Europea. A l'assemblea, es van tractar diversos temes referents a la regulació del trànsit als països europeus, així com també es va parlar sobre les condicions actuals quant a la Seguretat Viària.

En aquesta mateixa trobada, el subdirector de la Gestió de Mobilitat i Tecnologia, Jorge Ordás, va aprofitar per presentar el nou projecte en què treballa la DGT. I és que l'organització ha proposat, davant de la Comissió Europea, reemplaçar els triangles d'emergència per balises lluminoses.

L'organisme considera que la col·locació dels senyals d'emergència a les carreteres suposa un risc alt per als usuaris. Tal com indiquen les dades, fins a 26 persones van perdre la vida després de sortir de l'interior dels seus vehicles en vies interurbanes el 2021. Trànsit tem que això pugui anar a més, tenint en compte que «la tendència indica que aquesta xifra continuarà creixent».

Tot i això, la DGT creu que és possible tallar d'arrel aquesta situació. Segons l'organisme, la implementació dels aparells de llum ajudaria a posar fi al problema, substituint «un risc per un gest».

La data que proposa Trànsit

De moment, les balises lluminoses no tenen funció de geolocalització. Desembre és el mes en què la DGT té previst connectar el sistema de llum amb la plataforma DGT 3.0. És per això que, encara que alguns vehicles ja compten amb aquests aparells d'il·luminació, s'aconsella reservar-los per d'aquí a unes setmanes.

Això no obstant, el seu ús no serà obligatori fins a l'1 de gener de 2026, data en què els dispositius ja estaran completament homologats per la DGT. A partir d´aquest moment, Espanya passarà a ser el primer país de la Unió Europea a comptar amb aquesta senyalització obligatòria.

Cotxes
Els conductors encara tenen molt de temps per comprar el dispositiu | Getty Images

Encara queden més de tres anys perquè la nova mesura s'implanti a les carreteres espanyoles. Fins ara, els conductors seran lliures de decidir si fan servir els triangles d'emergència o els llums, siguin amb geolocalització o sense.

A diferència dels triangles, les balises V-16 es poden percebre a un quilòmetre de distància. Així mateix, són considerades un element molt més segur, ja que els conductors no han de sortir del vehicle per col·locar-hi el sistema.