Els nens de San Ildefonso durant la Loteria de Nadal de l'any 2021

Loteries alerta d'una pujada de preu dels dècims del Sorteig de Nadal

Jesús Huerta, president de Loteries i Apostes de l'Estat, ha parlat sobre aquesta possibilitat

Si pagar 20 euros per un dècim de la Loteria de Nadal ja et sembla car, prepara't. Loteries i Apostes de l'Estat ha avisat que una pujada dels preus arribarà més aviat que tard. El motiu és que ja fa anys que estan congelats, i arribarà un moment en què s'hauran d'alinear amb la nova situació econòmica.

El Sorteig de la Loteria de Nadal 2022 se celebrarà en un context de crisi econòmica i amb la inflació disparada. Els preus dels productes bàsics al supermercat no deixen de pujar, igual que l'electricitat i la benzina. Fins ara, això sí, l'única cosa que no ha canviat és el preu dels dècims de la Loteria de Nadal.

Però compte, perquè Loteries i Apostes de l'Estat reconeix que el preu pujarà molt aviat. Jesús Huerta Almendro, president de l'entitat, durant la presentació de la campanya publicitària. I atenció, perquè la pujada es podria fer extensible a altres sortejos.

Segons el president, seria una pujada congruent amb l'increment de preus que estan experimentant tots els sectors. La bona notícia és que aquest any el preu es manté igual, als 20 euros. Però de cara al proper any ja podríem veure una pujada del preu d'apostes i dècims.

'Algun dia haurà de pujar'

Aquest any el preu d'un dècim de la loteria de Nadal és de 20 euros, i així seguirà fins a la data del sorteig. Però això podria canviar d'aquí a poc, segons ha advertit la pròpia administració. El seu president, Jesús Huerta, ha parlat durant la presentació de la campanya publicitària del sorteig de Nadal.

Foto dels nens de San Ildefonso cantant el Sorteig de la Loteria de Nadal.
El 22 de desembre arriba un nou Sorteig de la Loteria de Nadal | SELAE

Des de la Real Casa de la Moneda de Madrid, Huerta ha recordat que «en els darrers 22 anys l'única cosa que no ha pujat ha estat el preu de la loteria». Per això ha avisat que això podria canviar, i no només en el cas de la loteria de Nadal. També en altres sorteigs com la Bonoloto o La Primitiva.

«En alguns moments hem pensat la possibilitat de fer una pujada, encara que fos testimonial. Al final hem intentat no agreujar més les possibilitats de la societat, però en algun moment haurà de pujar», ha explicat. Estan treballant aquesta possibilitat juntament amb les associacions de punts de venda.

Evolució dels preus fins ara

La pujada del preu dels dècims de la Loteria de Nadal seria un canvi important, encara que no és la primera vegada que passa. El 1966 un dècim costava 500 pessetes (3 euros), i a la dècada següent va pujar a mil pessetes (6 euros). El 1979, el preu d'un dècim ja era de dues mil pessetes (12 euros).

El 1989 va pujar a 2.500 pessetes (15 euros) i a la dècada dels noranta el preu va augmentar fins a les tres mil pessetes (18 euros). L'últim canvi es va efectuar el 2002, quan es va fixar el preu del desè en els 20 euros actuals. Va ser amb l'entrada de l'euro, i s'ha mantingut invariable fins ara.

La darrera campanya de Loteria de Nadal va marcar un rècord històric de participació. Per això aquest any, com a gran novetat, s'han ampliat les sèries a la venda de 172 a 180, fet que suposa 800.000 dècims més a la venda. Això suposa una recaptació de 3.600 milions, dels quals se'n repartiran 2.500 en premis.

112 milions més en premis per al Sorteig de Nadal

Si aquest any el preu dels dècims segueix als 20 euros, el muntant dels preus també es manté invariable. El més cobejat com sempre és El Gordo, amb 4 milions d'euros a la sèrie (400.000 euros per dècim). El segon premi és valorat en 1.250.000 euros a la sèrie (125.000 euros per desè).

Imatge d'una mà mostrant una bola dels bombos del Sorteig de Nadal
Tots volen emportar-se 'El Gordo' de Nadal | Europa Press

El tercer premi consta de 500.000 euros a la sèrie (50.000 euros per dècim), i després ja vénen els quarts i cinquens, i els premis menors. Com que hi ha més sèries a la venda també hi ha més diners a repartir en premis. En concret, aquest any es reparteixen 112 milions més que l'any passat.

La campanya de vendes de l'estiu ha estat un èxit i l'administració espera igualar els nivells de l'any passat. Per a l'any que ve es podria anunciar la pujada del preu dels dècims, tot i que encara no està confirmat. En tot cas, el president ja ha anunciat que seria un increment simbòlic.