La pandèmia del coronavirus va introduir a Espanya en una crisi econòmica històrica que va obligar a impulsar una sèrie de mesures de xoc per injectar diners als diferents sectors. Un d'ells en el sector industrial, un dels més castigats al nostre país, per al qual el govern espanyol va prometre préstecs per valor de 340,9 milions d'euros.
El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme concedeix aquestes ajudes a la inversió industrial enfocades a la millora de les línies de producció existents, la implementació productiva de tecnologies de la Indústria Connectada 4.0, i altres inversions en sostenibilitat ambiental.
El termini per demanar aquestes ajudes acaba avui. Segons la publicació de les ajudes al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), es tracta de préstecs reemborsables de fins al 75% de la inversió finançable amb un termini d'amortització de fins a sis anys amb tres de carència. Es financen les inversions i despeses entre l'1 de febrer i el 31 de desembre.
Les empreses que vulguin sol·licitar les ajudes han de ser societats amb personalitat jurídica, legalment constituïdes a Espanya, que no formen part del sector públic i que desenvolupen una activitat industrial productiva, amb independència de la seva grandària.
La tramitació electrònica serà obligatòria en totes les fases del procediment a través del registre del ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Els sol·licitants poden accedir a la seu del ministeri per consultar els documents presentats i l'estat de la tramitació, i disposaran d'un sistema d'alertes a través del correu electrònic.
Segons s'especifica a la presentació de la convocatòria, el termini de presentació va començar l'endemà de la publicació de l'ordre al BOE i finalitzarà el dia 20 d'agost de 2020. També deixa clar que les sol·licituds presentades fora de termini no seran admeses.
Beneficiaris de les ajudes
El text remarca molt que els destinataris d'aquestes ajudes: «Aquelles inversions realitzades per les empreses industrials que avancin en la digitalització, entesa com l'ús intensiu i a escala industrial dels habilitadors digitals en els seus processos productius, així com aquelles que promouen la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, la introducció de l'economia circular en el procés productiu i la prevenció de la contaminació de l'atmosfera, els recursos hídrics o el sòl».
Pel que fa a la seva finalitat, menciona la consolidació de la indústria després de la sortida de la crisi derivada de la Covid-19, rellançar la producció i reforçar el posicionament de les empreses en el mercat, amb una recuperació més ràpida i sostenible. També els objectius en matèria ambiental i el manteniment i la creació de treball.