Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una jove dona parlant per telèfon enmig del carrer

Ha arribat el dia: milers de mòbils es quedaran sense internet a partir d'avui

Els aparells electrònics antics tenen els dies comptats si no es fa res per solucionar-ho

El 30 de setembre és la data en la qual milions d'objectes electrònics antics deixaran de tenir connexió a internet. El motiu és que el seu certificat digital de seguretat caduca i no és segur utilitzar-los per navegar a la xarxa.

Milions d'aparells electrònics en suspens

Diversos models antics d'iPhone, ordinadors, consoles i altres dispositius electrònics que depenen d'aquest certificat digital es veuran afectats. I és que aquests aparells perdran la possibilitat d'accedir a pàgines segures a Internet.

D'aquesta manera, els propietaris d'alguns dels objectes electrònics antics no podran veure ni una sèrie més a Netflix, HBO o plataformes similars. Un cop el certificat hagi expirat, tampoc podran comprar en línia, ni enviar un simple correu electrònic des de l'aparell en qüestió. 

L'investigador en ciberseguretat, Scott Helme ja va alertar al juliol de l'any passat d'aquest assumpte. Segons va comprovar aquest expert, un 30% dels telèfons mòbils Android podrien quedar-se fora de línia per sempre en caducar el seu certificat digital.

«Potser no caldrà fer res al respecte, però aposto a què algunes coses canviaran el pròxim 30 de setembre», va assenyalar Helme recentment al seu bloc.

La millor opció per evitar la desconnexió permanent

Per impedir que tots aquests aparells antics es puguin veure afectats, els fabricants dels models perjudicats han d'enviar actualitzacions. Un cop rebudes, els amos hauran d'instal·lar-les. En cas de no fer-ho, perdran la seva connexió a Internet de forma immediata a partir d'aquest dia.

Per la seva banda, han aconseguit assegurar que molts dels mòbils Android continuïn connectats fins a 2024. La seva versió Android 2.3.6 Gingerbread els ha salvat de la desconnexió durant tres anys. Tot i això, després de setembre, aquests aparells han de tenir instal·lada la versió 7.1.1 Nougat, com a mínim, per a seguir funcionant correctament.

Pel que fa a altres dispositius més longeus, les marques no han aplicat cap contramesura. Els aparells d'Apple que tinguin macOS 10.12.0 o una versió anterior podrien deixar de tenir connexió a Internet al llarg de la jornada d'avui. El mateix passarà amb els iPhone i els iPad amb iOS 9 o anterior.

Les videoconsoles PS3 amb firmware en versió 5.00 o anterior també es veuran afectades directament per la caducitat del certificat digital de seguretat. 

Per evitar tot això, el millor és actualitzar els dispositius com més aviat millor. Les actualitzacions no han de ser les més noves, però sí més actuals que la que tenen. Tot i ser posteriors a les que generen, el problema seria suficient.

Sense possibilitat de seguir funcionant

Lamentablement, per a alguns propietaris d'aparells electrònics antics, hi ha dispositius que no podran actualitzar-se fins a les versions més estables. Aquest és precisament el cas d'algunes PS3. I és que el seu firmware arriba únicament fins a la versió 4.88.

Això també afectarà les Smart TV o aparells de casa com les neveres intel·ligents que no hagin rebut actualitzacions en el seu microprogramari des de l'any 2017.

La revolució tecnològica és el que té. En el moment en què alguna cosa es queda obsoleta les seves funcions també ho fan. I és que a la fi dels dispositius més nous és, entre altres, treure de mercat a aquells que ja no tenen les noves prestacions que atrauen els usuaris.

En un món on la tecnologia és d'allò més important, tenir un dispositiu amb les últimes actualitzacions és sempre un punt a favor. I és que aquests aparells han arribat per quedar-se i són la forma més immediata de realitzar tràmits, rebre notificacions o estar connectats amb el món sense esperes.