Avui, dia 2 de febrer, és una de les dates més assenyalades que la ciutat de Valls té marcada amb vermell al calendari. Més si es tracta d’un any acabat en 1, ja que des de 1791 es celebren les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Malauradament, però, enguany s’ha trencat aquesta tradició secular per l’evolució negativa de la pandèmia i la capital de l’Alt Camp ha posposat el desenari fins que el context sanitari permeti celebrar-lo en el format habitual i amb totes les garanties.
Malgrat tot, però, avui és el dia de la Candelera i les cases particulars i els edificis públics s’han endiumenjat com en les grans ocasions. Així, seguint la crida que fa uns dies va fer la parròquia de Sant Joan Baptista, els edificis i comerços de Valls llueixen els típics domassos blaus i les lluminàries, una estampa que només es pot veure cada 10 anys, amb motiu de les Festes Decennals.
La Mare de Déu baixa del cambril
Una altra de les notes singulars de la festa de 2021 és que la imatge de la Mare de Déu de la Candela ha abandonat el seu cambril per apropar-se al poble. Segons mana la tradició, la verge només surt de la seva capella quan s’escauen les Decennals però la coincidència d’un any acabat en 1 i els estralls de la pandèmia han fet que la parròquia valorés la possibilitat de baixar-la, amb la finalitat de garantir una veneració segura de la imatge.
Per aquest motiu, des del passat 29 de gener, dia de l’inici de la Novena, la Mare de Déu de la Candela es troba en un altar erigit per a l’ocasió tot just a l’entrada de la seva capella, envoltada de flors i ofrenes que els vallencs i les vallenques han portat a l’església durant aquests dies.
«Hem volgut fer un ball de la Moixiganga 100% segur»
La festa d’enguany ha comptat amb pocs actes més enllà dels estrictament religiosos. N’hi ha un, però, que ha pogut salvar totes les dificultats derivades de la pandèmia i va tenir lloc ahir dia 1 de febrer a la tarda. Es tracta de la representació completa del ball de la Moixiganga de Valls a l’interior de l’església de Sant Joan de Valls. Des de la Unió Anelles de la Flama, l’entitat encarregada de dur a terme l’acte, es destaca que «es seguiran totes les mesures de prevenció i d’higiene necessàries s'ha establert un protocol per a dur a terme la representació d’una manera segura per tal de preservar la salut dels balladors i del públic assistent».
En aquest sentit, s’han adaptat les diverses figures del ball i s’ha reduït el nombre de balladors, que passa de 24 persones a 16. Alhora, cada component de la colla farà ús del gel hidroalcohòlic i durà mascareta durant tot l’acte. L’aforament de la nau serà del 30% i es diferenciarà l’accés dels balladors i l’espai d’actuació de la zona del públic. També hi haurà control d’accés a l’entrada i a les localitats s’haurà de mantenir la distància de seguretat prevista en la normativa del Procicat. Per últim, tant a l’assaig previ del 30 de gener com a la representació de l’1 de febrer, una empresa acreditada contractada per l’entitat ha fet una prova de detecció de la Covid-19 a cadascun dels balladors de la Moixiganga, amb la corresponent certificació mèdica.
L’Ofici Solemne també s’adapta
Un altre dels canvis més significatius de la festa és que l’Ofici Solemne i la benedicció de les candeles s’ha adaptat a les circumstàncies i s’ha desdoblat en 3 eucaristies diferents, per tal de controlar els aforaments als actes que tindran lloc a dins el temple. Així, com que s'espera la màxima afluència de gent, n'hi haurà un a les 9.00 h, un a les 11.00 h i un a les 13.00 h. Des de la parròquia s’ha demanat a tots els que hi vulguin assistir presencialment que facin reserva enviant un correu a oficicandela21@gmail.com o trucant al 977600013 i val a dir que l’aforament s’ha omplert ràpidament. Per altra banda, les persones de risc podran veure les celebracions en streaming a través de les xarxes socials de la parròquia.