Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.

Dia D per a Puigdemont: L'Eurocambra pren avui una decisió clau pel seu futur

En joc la possibilitat que Espanya torni a emetre una euroordre contra ell, Ponsatí i Comín

Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.
Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya. | ACN

La batalla judicial que manté l'Estat contra Carles Puigdemont viurà, aquest dilluns, un nou i decisiu capítol. Als volts de les 18.30 hores, el Parlament Europeu decidirà, mitjançant una votació, si revoca o manté la immunitat de la qual gaudeix com a eurodiputat el que va ser 130è President de la Generalitat, així com Clara Ponsatí i Toni Comín. Si no hi ha cap sorpresa, el més probable és que s'aprovi la retirada de la immunitat dels polítics catalans.

Batalla al Parlament Europeu

L'Eurocambra votarà l'informe d'un eurodiputat búlgar, Angel Dzhambazki, qui comparteix grup parlamentari amb Vox. Aquest informe, que demana la revocació de la immunitat de Puigdemont, ja va ser aprovat per la comissió d'Assumptes Jurídics el passat 23 de febrer. En aquella ocasió, la proposta del polític de Bulgària va ser aprovada 15 vots a favor, 8 en contra i 2 abstencions.

Ara, al Parlament Europeu, s'espera que la votació vagi en el mateix sentit. I és que es preveu que alguns dels principals grups polítics a escala europea votin a favor de retirar la immunitat a Puigdemont, Ponsatí i Comín: el Partit Popular Europeu, els Socialdemòcrates, els liberals de Renew Europa -on pertany Ciutadans- i bona part dels Conservadors i Reformistes, que compta amb Vox a les seves files.

Per contra, Puigdemont espera el suport dels nacionalistes flamencs, que malgrat ser del grup de Conservadors i Reformistes, donen suport al català; dels Ecologistes, un dels principals grups de la cambra; i de l'Esquerra Unitària Europea, formada per partits com Unides Podem o Syriza.

Realisme a les files independentistes

Després de l'aprovació de l'informe d'Assumptes Jurídics, Puigdemont ja va admetre que l'escenari no era, ni de bon tros, l'ideal. Tot i això, no renunciava a res. «Mai no hem donat una batalla per perduda. Tampoc la de l'Eurocambra, tot i que òbviament sabem sumar i restar», comentava el 130è President de la Generalitat. Així doncs, el gironí ja donava a entendre que, segurament, se li acabarà retirant la immunitat a ell, a Ponsatí i a Comín.

Què passarà amb Puigdemont, Ponsatí i Comín si se'ls treu la immunitat?

D'entrada, els tres polítics independentistes seguiran sent eurodiputats a tots els efectes. El principal canvi que hi haurà, una vegada s'aprovi l'informe, és que la justícia espanyola podrà tornar a activar una euroordre contra Puigdemont. Tot i que aquest escenari és més favorable als interessos de l'Estat espanyol, caldrà veure quina és la resposta de la justícia belga una vegada s'emeti l'euroordre.

I és que aquesta ha tombat fins a tres vegades la reclamació d'Espanya per extradir polítics independentistes perseguits a Espanya pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017. L'últim cas va ser el de Lluís Puig, en el qual el jutge belga va sentenciar que el Tribunal Suprem espanyol no era l'autoritat competent per emetre l'ordre.