YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Últim dia d'una legislatura «perduda», amb només 32 lleis: demà es convoquen eleccions

Tres anys després dels darrers comicis, aquest dilluns es dissol el Parlament de Catalunya

Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients
El Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu. | Cedida

Tot just el dia que es compleixen tres anys de les eleccions autonòmiques del 2017, el Parlament de Catalunya cessarà la seva activitat i quedarà dissolt. Aquest dilluns, 21 de desembre, és el darrer dia de legislatura i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, signarà el decret de convocatòria de les eleccions per al proper 14 de febrer, és a dir, d'aquí a exactament 54 dies, tal com marca l'Estatut d'Autonomia. Tot plegat serà oficial quan es publiqui al DOGC, aquest dimarts 22 de desembre.

És el punt final a una legislatura que la majoria de grups parlamentaris tendeixen a qualificar de «perduda», de «marcada per la repressió» i que, sens dubte, ha comptat amb la divisió del Govern com a element recurrent del mandat. La crispació creixent entre JxCat i ERC ha estat la tònica d'un mandat en què aquesta disputa ha eclipsat la tensió entre la part constitucionalista de l'oposició i el Govern, que ha anat minvant amb el pas dels mesos, a mesura que també ho han fet els avenços de l'executiu en l'anomenat 'procés'. Tot plegat, amb un Parlament que ha estat més inoperant que en anteriors mandats: tan sols 32 lleis en tres anys.

32 lleis en gairebé tres anys de legislatura

El Parlament ha aprovat aquesta XII legislatura 32 lleis. Més de la meitat, 20, han estat proposicions de llei, és ha dir impulsades per grups parlamentaris. I les 12 restants s'han tramitat com a projectes de llei, és a dir, que han estat aprovats pel Govern i posteriorment enviats al Parlament. El total de 32 lleis és una xifra inferior a les legislatures anteriors amb una durada equivalent de tres anys. La IV legislatura (del 1992 al 1995) se'n van aprovar 44, la VII (2003-2006) 49, i la X entre el 2012 i el 2015, 47. En canvi, aquesta legislatura ha estat molt activa pel que fa a l'aprovació de decrets lleis amb un total de 78. Un nombre important, més d'una vintena, estan relacionats amb adaptacions per fer front a la covid-19.

Les 32 lleis aprovades són més que les 23 de la passada legislatura, que va tenir una durada més breu de dos anys. En total s'han aprovat al Parlament 733 lleis des de la recuperació de la cambra catalana el 1980. La legislatura amb més lleis aprovades va ser l'última de Jordi Pujol com a president de la Generalitat amb un total de 107 entre el 1999 i el 2003.

Pel que fa a aquesta XII legislatura, que es va constituir el 17 de gener del 2018 i que es dissoldrà el 21 de desembre, destaca el pes de les proposicions de llei impulsades pels grups parlamentaris que representen un 62,5% del total de lleis aprovades. De les 20, 7 han estat impulsades per JxCat i ERC en solitari o juntament amb altres grups, 6 han estat promogudes per PSC-Units, tres més pels comuns i una per Cs.


Comentaris

envia el comentari