Una professional sanitària realitzant una prova a una pacient durant un cribratge a Barcelona

Avís sobre la nova variant del coronavirus de Regne Unit: Espanya perilla

El Regne Unit anunciava aquest dissabte l'aparició d'una nova soca del virus

El passat dissabte el primer ministre britànic, Boris Jonhson, anunciava que s'havia detectat una nova soca del coronavirus que obliga a endurir les restriccions perquè es transmet més ràpidament que les detectades anteriorment, ja que és un 70% més contagiós. És per això que Johnson declarava el confinament de Londres i parts del sud-est d'Anglaterra tot assenyalant que «no podem continuar amb el Nadal com el teníem previst».

Així doncs, el Regne Unit ha fet marxa enrere en el relaxament de les mesures que havia anunciat amb el seu pla de Nadal i les persones que resideixen en les zones afectades han de quedar-se a casa mentre que botigues no essencials i gimnasos han tancat. Per la seva part, la restauració ja està suspesa.

Tot i que la nova soca té un contagi més elevat i ràpid, el primer ministre britànic ha manifestat que no hi ha proves que indiquin que aquesta sigui més agressiva ni que limiti els efectes de la vacuna o dels tractaments.

La mutació «pot estar corrent per tot Europa»

D'aquesta nova soca del coronavirus ha parlat el catedràtic de farmacoepidemiologia, Daniel Prieto Alhambra, en una entrevista al 'Via Lliure' de Rac1. En ella, Prieto ha explicat que la nova soca consisteix en «una mutació de la proteïna S que fa que el virus s'enganxi més i millor, i que es reprodueixi més ràpidament».

En aquest sentit, i tot i el confinament anunciat a Anglaterra, el catedràtic de farmacoepidemiologia ha advertit que la nova soca «perfectíssimament pot estar corrent per tot Europa».

Aquesta nova mutació, però no fa perdre les esperances dipositades en la campanya de vacunació que el Regne Unit va iniciar fa dues setmanes i que a Catalunya arribarà aquest pròxim diumenge, 27 de desembre. Prieto considera que els primers efectes d'aquesta vacunació al Regne Unit es podrien començar a veure «d'aquí a un mes i mig» que és quan «hauríem de tenir la capacitat de reduir el nombre d'hospitalitzacions i morts».

Que en aquest marge de temps puguem començar a notar els primers efectes no implica que es redueixin el nombre de contagis, ja que aquest fet no passarà fins que no es pugui assolir la immunitat de ramat. Aquesta podria arribar «d'aquí a mig any» quan «ens haurem desfet del virus», segons ha declarat el catedràtic a 'Rac1' tot afegint que «la vacuna d'Oxford és la que ho canviarà tot perquè és fàcil de moure i conservar i és la que farà que arribi a tothom».

Amb aquesta previsió, Alhambra ha manifestat que les vacunes són segures i ha argumentat que «per aconseguir la immunitat la vacunació és 1.000 vegades més segura que tenir la infecció».

No obstant això, el panorama que se'ns presenta actualment, amb unes dades epidemiològiques tan elevades, no és l'adequat per iniciar aquest procés de vacunació: «Tenir una R d'1,5 són molt males notícies. No és el millor moment per pensar amb celebracions de Nadal i barrejar famílies». I afegeix que si les dades no baixen «estarem malgastant vacunes amb gent ja infectada». 

Espanya intensifica els controls als passatgers del Regne Unit

Després que el dissabte s'anunciés l'aparició d'aquesta nova mutació del coronavirus al Regne Unit, el govern espanyol prenia l'endemà, diumenge, la decisió de reforçar el control i verificació de les PCR, en aeroports i ports de l'Estat a les persones que procedeixin d'aquest país. Així doncs, l'executiu de Sánchez no cancel·la els vols al Regne Unit, com ja han fet altres països europeus, i insisteix en la necessitat d'adoptar mesures coordinades a escala europea sobre els vols procedents d'aquest país.