Durant els primers mesos de la pandèmia de la Covid-19, l'escassetat de material sanitari va provocar que les autoritats sanitàries no donessin gaire importància a les mascaretes que no compleixen amb la normativa de seguretat. Ja avançada la pandèmia i amb l'abastiment assegurat, s'han començat a retirar diverses mascaretes del mercat.
No compleixen la normativa
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha anunciat la retirada de vuit models de mascaretes que incompleixen amb la normativa europea de protecció. Són vuit mascaretes FFP2 considerades poc segures pel Sistema d'Alerta Ràpida de la Unió Europea (RAPEX). Els models són els següents:
- SIMBIO Disposable Non Sterile Mask
- Lucca Light. Lucca Care
- EAN 7 805070 003660
- KN95 Face Mask
- Disposable protective mask (3 capes)
- Da Shang Ren Yi Disposable face mask
- KN95 3M
- Aura 9332+
L'organisme europeu, que s'encarrega de la validació d'aquests productes, confirma la seva retirada per no complir amb la normativa o incórrer en falsificacions. Segons informa, ja són 151 els models de mascaretes retirades des de l'inici de la pandèmia, sobretot durant els últims mesos.
En el cas de les vuit mascaretes que no estaran més a la venda, són models FFP2, un tipus de mascareta recomanada per a les persones de risc i els seus cuidadors. En aquest cas, no tenen eficàcia suficient en la filtració de partícules. La normativa europea exigeix una eficàcia mínima del 92%. A més, les mascaretes retirades no s'ajusten a la cara i no compten amb el certificat que acredita la seva eficàcia. L'OCU disposa d'un llistat actualitzat on estan tots els models retirats del mercat.
El listado de mascarillas inseguras según el Sistema de Alerta Rápida de la UE (RAPEX) suma ya 151 mascarillas.Los incumplimientos son debidos, sobre todo, a que no filtran el porcentaje de partículas que anuncian o a que carecen de certificados necesarioshttps://t.co/JG4BracCsE
— OCU (@consumidores) December 18, 2020
En el cas de les mascaretes FFP2, les úniques que es poden vendre són les KN95. «L'autorització del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per a comercialitzar les mascaretes autofiltrants equivalents a la FFP2 finalitza el 31 de desembre, i a partir de llavors només es poden vendre a Espanya les mascaretes autofiltrants que tinguin el marcatge CE».
L'OCU recomana comprovar que el producte estigui marcat amb el segell CE i la numeració que correspon a la norma EN 149 i al laboratori certificador. Aquestes són mesures de seguretat que el consumidor hauria de tenir presents per tal de comprar productes que realment protegeixin. Altrament, comprar una mascareta fora dels controls de seguretat bàsics pot augmentar el risc de contagi.
Recomanacions de l'OCU
Una altra de les claus per evitar comprar productes fraudulents o poc segurs és evitar fer les compres en els 'market places' de les grans plataformes de venda en línia. Segons l'OCU, és prioritari fer-ho en farmàcies, supermercats i establiments de confiança per la fiabilitat i perquè garanteixen els drets del consumidor.
Els estudis que ha dut a terme l'OCU, conclouen que les mascaretes comprades en els 'market places' tenen una descripció poc concreta i proliferen en botigues que acaben d'incorporar-se a aquesta activitat. A més, l'adquisició es caracteritza per llargs períodes de lliurament que s'allarguen més de quinze dies, i el cost s'encareix.
Pel que fa als preus, els sondejos de l'OCU afirmen que les mascaretes quirúrgiques en farmàcies ronden els 2,4 euros de mitjana per unitat, mentre que en línia pugen fins als 2,98. «Excessiu, tenint en compte que amb la fixació del preu màxim s'ofereixen a les farmàcies espanyoles amb un límit de 0,72 euros».
«Si busques una mascareta d'alta protecció i no la trobes a la farmàcia, et recomanem comprar-les en botigues nacionals (farmàcies o parafarmàcies) que disposin de venda en línia, per exemple en alguna de les farmàcies autoritzades per Sanitat per vendre medicaments a través d'internet», diu l'OCU .