Un home sense mascareta i la seva acompanyant amb mascareta al centre de Girona.

El primer dia sense obligació de portar la mascareta a l'exterior divideix Catalunya

Molts ciutadans opten per continuar duent el tapaboques tot i la nova normativa

El 26 de juny estava marcat al calendari com el primer dia per no portar la mascareta obligatòriament al carrer. Tot i haver-hi excepcions, ja que s'ha de poder mantenir la distància de seguretat entre no convivents. Als carrers de Catalunya ja s'han vist ciutadans sense mascareta, però amb una gran quantitat que decideixen seguir-la portant. 

Les opinions són dividides després de la mesura aprovada pel Consell de Ministres. Fins i tot, hi havia gent que un portava la mascareta i l'altra no. Uns han mostrat «alleujament» per no haver de dur-la, altres se senten «més segurs» amb la mascareta posada.

Alleujament i una mica de confusió a Barcelona

A la capital de Catalunya s'ha vist veïns que prenien diferents mesures. Molts veuen la normativa amb «alleujament», especialment pels 25 graus que marca el termòmetre aquest dissabte al migdia als carrers del barri de Gràcia de Barcelona.

Un dels punts on s'ha vist més el canvi de les mascaretes és a les farmàcies. Fins ara «la gent les comprava a caixes» i ara es limita a comprar-les a unitats. Així mateix, a les botigues on venen mascaretes de tela també s'ha notat el canvi, ja que «ja gairebé ningú en compra».

El canvi a la llei ha creat força confusió, especialment entre els turistes, que entraven als establiments i al mercat de la Llibertat sense tapaboques.

Els gironins s'obliden «a mitges» de la mascareta

L'opció de poder anar sense mascareta a l'exterior no ha tingut un seguiment massiu a Girona. Pel centre de la ciutat molts han decidit dur-la, encara que ja no era obligatori. La majoria d'ells ho han fet per «precaució», però també per comoditat i així no haver-se-la de posar i treure constantment.

Cal recordar que a dins dels comerços encara és obligatori portar-la. En aquest sentit, des del sector demanen «prudència» i confien que els compradors seguiran «sent conscients» de posar-se la mascareta un cop entrin als establiments.

Poca gent sense mascareta a Lleida tot i que celebren la nova normativa

A Lleida la fi de l'obligatorietat de portar mascareta ha arribat de manera desigual. Bona part de la gent que sortien a l'exterior ho ha fet amb la mascareta posada, mentre altres han anat sense. Sobretot en aquells espais on es pot respectar la distància interpersonal.

A l'Eix Comercial la majoria de la gent ha optat per posar-se la mascareta. Tot i celebrar la normativa, encara asseguren que se senten «més segurs», a més de ser un acte de «respecte. Els que han anat a comprar també han dit que és més còmode portar la mascareta posada tota l'estona.

Poques persones sense mascareta a Tarragona

La majoria de persones han dut la mascareta per precaució a Tarragona. Una estampa que s'ha repetit a la rambla i a la plaça Corsini. N'hi ha hagut d'altres que la portaven abaixada, al braç o a la butxaca per posar-se-la per entrar a espais tancats.

«No tenim por, però s'ha de tenir precaució», ha afirmat a l'ACN la Modesta, una veïna de la ciutat, que opina que encara és massa d'hora per retirar l'obligació de dur mascaretes. En canvi, en Rubèn agraeix la mesura: «Tenia moltes ganes de treure-me-la, ha estat un any molt dur, per fi viem la llum».