Fotomuntatge caixers de La Caixa i diners

El dia que els jubilats catalans cobren la pensió del gener, segons el banc

Les pensions es revaloren un 3,8% i es poden cobrar a partir del 22 de gener segons l'entitat bancària d'ingrés

Els pensionistes cobraran aquest 2024 un 3,8% més del que cobraven el 2023. Així ho ha confirmat el Ministeri de la Seguretat Social. En total, es destinaran 7.600 milions d'euros repartits entre 11,8 milions de pensionistes. Aquest increment suposa la segona millor marca registrada a la història de les pensions contributives.

La majoria dels bancs paguen mes vençut, és a dir, entre el dia 1 i 4 de febrer. Però des de fa uns anys són moltes les entitats que avancen la pensió entre el dia 22 i el 26 del mes anterior.

Els bancs ja disposen de la informació necessària de cada pensionista. Per això solen avançar les quanties per no haver d'esperar-se fins als primers dies hàbils de cada mes.

Bankinter és un dels que més s'avancen i sol anticipar els diners el dia 23 de cada mes. El segueixen CaixaBank i el Santander, que ho fan el dia 24. Banc Sabadell, BBVA, Abanca, ING, IberCaixa o Laboral Kutxa paguen el 25. Evo Banca Intel·ligent ho ingressa el 26, i un dels més tardans, el PiBank, ho abona el dia 1 de febrer.

Dia en què cada banc abona la pensió

Banc

Dia

Bankinter

23 de gener

CaixaBank

24 de gener

Banc Santander

24 de gener

Banc Sabadell

25 de gener

BBVA

25 de gener

Abanca

25 de gener

ING

25 de gener

IberCaixa

25 de gener

Laboral Kutxa

25 de gener

Evo Banca Intel·ligent

26 de gener

PiBank

1 de febrer

Les pensions pugen en els darrers tres anys a causa de la pujada de l'IPC

Les pensions no contributives incrementen un 6,9%. Són aquelles destinades a persones amb algun tipus de minusvalidesa o aquelles que ja es van jubilar i no han cotitzat prou. Això és una bona notícia per a les persones amb les rendes més baixes.

La pensió mínima per a les no contributives serà de 1.033 euros mensuals. Aquest increment suposarà una pujada de la pensió mitjana de jubilació de 734 euros anuals o 52 mensuals.

La pensió mitjana del sistema (que comprèn jubilació, incapacitat permanent, viduïtat, orfandat, i a favor de familiars) augmentarà 638 euros a l'any, o el que és el mateix, 46 euros al mes.

Al llarg d'aquests tres darrers anys el percentatge en la pujada de les pensions ha estat superior al 2,5%. El 2022 va pujar un 2,5%, el 2023 un 8,50% i aquest 2024 un 3,8%. Una pujada que ve determinada per la dada d'inflació interanual gràcies a la reforma aprovada el 2021.

Pujada de les pensions durant aquests tres darrers anys

Any

Pujada

2022

2,5%

2023

8,5 %

2024 

3,8%

La reforma socialista preveu que la pensió haurà de ser superior a l'índex de preus al consumidor (IPC). Un valor que es mantindrà a l'alça fins al 2027 i que pretén contribuir a curar el sector d'aquelles persones més desafavorides.

Així ho ha indicat Elma Saiz, ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que ha destacat que amb això es pretén “protegir el poder adquisitiu dels pensionistes”.