A menys de 24 hores de Diada Nacional de Catalunya, Barcelona es prepara per a una nova mobilització, de ben segur massiva, que tanmateix no amagarà les desavinences i la fragmentació de l'independentisme. En l'àmbit institucional, el PSC s'aparta de la política de blocs, renunciant a l'acte institucional en suport als presos, però alhora, molt lluny de la complicitat que havia mostrat els darrers anys amb PP i C's. Per sobre de tot, l'ombra de la imminent sentència del judici del procés, afegeix ingredients a una situació carregada de tensió i incertesa.
400.000 inscrits a 24 hores de la Diada
Més enllà dels actes institucionals i oficials, l'Onze de Setembre dels darrers 7 anys, ha estat una constant de manifestacions històriques i massives, una prova del múscul independentista. Unes mobilitzacions dirigides per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que fins ara havien comptat amb la complicitat total dels líders independentistes, però que enguany, es veuran relegats a un segon pla per les renúncies dels partits sobiranistes a sotmetre's als dictàmens de l'ANC.
A 24 hores d'una nova mobilització, l'ANC ha fet oficial la xifra d'inscrits, més de 400.000 persones, que asseguren una gran assistència de l'independentisme. Una dada que pot permetre a l'ANC mantenir-se com un actor dins el procés, però al mateix temps, una xifra que pot ser inferior a les mobilitzacions anteriors.
Actes institucionals 'descafeïnats'
Des de la recuperació de les institucions, i la instauració de l'11 de setembre com a Diada Nacional de Catalunya, el govern de la Generalitat s'ha encarregat de l'organització dels actes commemoratius oficials. Uns actes que des de l'inici del procés independentista han anat veient com els partits polítics unionistes anaven renunciant a participar-hi, acusant els governs pertinents d'apropiar-se de la Diada per a la causa independentista.
En aquest context, i un any més, Ciutadans i Partit Popular han renunciat a participar en els actes institucionals; mentre que el PSC sí que participarà a l'ofrena floral a Rafael de Casanova i a l'acte d'entrega de la Medalla d'Or del Parlament, però no a l'acte institucional que reivindicarà «la llibertat dels presos polítics i exiliats». Tot plegat, uns actes institucionals 'descafeïnats' que es veuen desvirtuats per la incapacitat dels partits polítics de deixar de banda els seus interessos polítics.
L'independentisme fragmentat i a remolc de la sentència
L'Assemblea Nacional Catalana ha volgut fer un toc d'atenció als partits polítics independentistes i els ha apartat de tot protagonisme a la manifestació independentista d'aquest 11 de setembre. Fa mesos que ERC ha renunciat de manera clara a la unilateralitat, mentre que JxCat mostra un discurs aparentment en consonància amb l'entitat sobiranista, però sense materialitzar-ho en res que convenci els independentistes més mobilitzats. La CUP per la seva banda, convocarà manifestacions paral·leles arreu del país. Les enquestes i els darrers resultats electorals, a més a més, premien Esquerra i el seu gir cap al diàleg amb l'Estat.
D'aquesta manera, tot i els clams per a la unitat que ERC i JxCAT han fet hores abans de la Diada, els principals partits del sobiranisme es troben a anys llum i només units, gairebé a la força, a l'espera de la sentència del judici dels presos independentistes.
Una sentència, que en si mateixa els és motiu de conflicte, ja que la voluntat de trobar una resposta conjunta es perd entre el desig dels republicans a unes noves eleccions, i la creació d'un suposat govern de concentració 'antirepressiu', el pànic d'aquestes suposades eleccions per part dels postconvergents, i la negativa de l'esquerra independentista a formar part de cap projecte amb els altres dos.
El PSC recupera la centralitat
L'impuls de la contundent victòria electoral del PSOE a l'Estat, juntament amb el fracàs de la via unilateral de l'independentisme i la repulsa de bona part de la societat catalana als discursos excessivament radicals de PP i C's, han retornat el PSC a la centralitat política. El cop de timó de Miquel Iceta rebaixant el to cap a l'independentisme, i reclamant el trencament definitiu de la política de blocs, refermen una posició que podria tenir la seva recompensa en unes més que probables noves eleccions catalanes.
De fet, una darrera enquesta electoral publicada per 'La Razón' aquest mateix dilluns, castigaria amb contundència els partits amb els discursos més radicals, donant una àmplia victòria a ERC, i un considerable augment al PSC. Uns resultats que davant la gran davallada de JxCat, impossibilitarien la reedició d'un govern independentista. En aquestes circumstàncies, i un cop superat l'obstacle de la sentència del judici, es dibuixariem sobre la taula la possibilitat de noves aliances, que acabarien definitivament amb la política de blocs dels darrers anys i que alhora, facilitarien la recuperació de les relacions amb el govern de l'Estat, i un possible alleugeriment de les penes o absolucions als líders sobiranistes empresonats.
També et pot interessar...
- El Govern ajorna l'acte institucional de la Diada fins dimecres a la nit per la previsió de pluja intensa
- Torra demana que la Diada sigui «el tret de sortida» per «recuperar el tremp» de l'independentisme
- Junqueras, Rovira, Romeva i Tardà reclamen treballar per aconseguir una «majoria social» que cohesioni el país
- Rovira demana a Puigdemont que no cridi a «falses unitats» amb propostes que «no es poden realitzar»