Primer pla de El Chicle

Diana, Tania i Vanessa, les 3 víctimes de El Chicle que tenen una cosa en comú

José Enrique Abuín torna a seure al banc dels acusats per una agressió sexual

José Enrique Abuín, àlies El Chicle, torna a seure al banc dels acusats per una presumpta agressió sexual. Els fets es remunten al 2005, quan la víctima, la seva cunyada Vanessa, tenia 17 anys. Actualment compleix condemna de presó permanent revisable pel crim de Diana Quer.

El judici per aquesta agressió sexual ha permès escoltar El Chicle per primera vegada des que va ser condemnat. Ha negat els fets, s'ha declarat innocent i, a més, ha afirmat que no és una persona agressiva. Està previst que la vista s'acabi avui i s'enfrontarà a 15 anys de presó.

Vanessa, germana bessona de l'exdona de El Chicle, és una de les tres víctimes conegudes d'aquest violador. Les altres dues són Diana Quer, assassinada després de cometre l'agressió, i Tania, que va poder escapar de les seves urpes. Les tres víctimes de El Chicle tenen alguna cosa en comú.

18 anys, altes i brunes

En ple judici pel segrest, violació i assassinat de Diana Quer, la fiscalia va preguntar a l'acusat si li agradaven les noies joves, altes i brunes. «Com a tothom!», va respondre El Chicle, en una ostentació de frivolitat. La resposta va provocar algunes rialles, però amagava un fet crucial.

Les tres víctimes de José Enrique Abuín compartien un mateix perfil, la qual cosa indicava una clara preferència a l'hora d'escollir les víctimes. Actuava mogut per impulsos d'índole sexual, i l'aparença física era el primer que l'atreia. Diana Quer, Tania i Vanessa mesuraven al voltant d'1,70 m.

A més de l'estatura, una altra cosa que cridava l'atenció és que totes tres lluïen una llarga cabellera fosca i tenien la mateixa edat (Diana i Tania 18 anys i Vanessa, 17). En el judici pel cas Diana Quer, el seu millor amic va confessar que «sempre li van agradar les noies joves». De fet, li agradaven tant les joves que solia aparcar el cotxe a les portes de l'institut per tirar floretes a les menors que sortien de classe.

Muntatge de 'El Chicle' i Diana Quer.
'El Chicle' va ser condemnat per l'assassinat de Diana Quer. | CatalunyaDiari

El mateix modus operandi

L'aspecte físic no és l'únic que uneix les tres víctimes del violador de Rianxo. A més, a les tres agressions va seguir un mateix modus operandi. En tots tres casos va fer servir un ganivet o una arma similar per amenaçar les víctimes i fer que entressin al cotxe. Tania i Vanessa, que van sobreviure a l'agressió, coincideixen a destacar que el violador les va agafar del coll. Així, Diana Quer va morir escanyada amb una brida al coll.

Una altra coincidència és que el primer que feia en cometre l'agressió era furtar-li el mòbil a la víctima. Ho feia per evitar que la geolocalització del senyal telefònic fos utilitzada com a prova en cas de judici. Amb Vanessa i Diana ho va aconseguir, però Tania va conservar el telèfon i va poder gravar l'escena.

En cotxe i en llocs abandonats

Tots aquests detalls parlen d'un violador metòdic i intel·ligent, amb un modus operandi ben definit. També ofereixen la imatge d'un depredador a l'aguait de les víctimes, que tenien totes un mateix perfil. Per cometre les seves malifetes, sempre feia servir el cotxe i actuava en llocs aïllats.

A Diana Quer la va ficar al maleter del seu Alfa Romeo 166, el mateix lloc on va estar Tania abans de poder escapar. A Vanessa també la va agredir al seu vehicle, que llavors era un Fiat Bravo. A més, era coneixedor de diversos llocs inhòspits on cometia les seves agressions.

A la seva excunyada la va conduir a un descampat al costat d'una capella en ruïnes a Lousame (la Corunya), un lloc que recorda molt la tètrica nau abandonada on van trobar el cadàver de Diana Quer. Pel que fa a Tania, la va assaltar en un carrer solitari de Boiro (la Corunya) amb la intenció de portar-la qui sap on.

Hi ha un últim i macabre detall que demostra la connexió entre les víctimes de El Chicle. Durant la seva declaració, Vanessa ha revelat les amenaces que va rebre del seu excunyat i que han fet pensar immediatament en Diana Quer. «Em va dir que, com que expliqués alguna cosa, em tiraria a un pou», ha afirmat.