Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aliments amb vitamina H

La dieta que els experts recomanen i no és per aprimar-se: viuràs més i millor

La dieta ha esdevingut un referent de vida per a moltes persones

Quan parlem de dieta, tots pensem gairebé irremeiablement en unes pautes en matèria d'alimentació per poder aprimar-se. Però cal tenir clar que el terme va més enllà de perdre pes. També hi ha dietes que només persegueixen que puguem gaudir d'una vida saludable i duradora.

Precisament en aquest darrer grup hi ha la que ara volem donar-te a conèixer, que ha passat a ser un referent per a milions de ciutadans al món. Ha estat creada per experts en salut i respon al nom de dieta Harvard.

Els pilars de la dieta Harvard

La mediterrània ha estat durant dècades la dieta que recomanaven els professionals de la salut per tenir una vida sana, feliç i llarga. Tot i que d'un temps ençà li ha sortit una dura rival: la dieta Harvard. Aquesta va ser creada el 2011 i rep aquest nom perquè ha estat dissenyada per l'Escola de Salut Pública de Harvard.

Els experts que li han donat forma ho han fet amb un objectiu: aconseguir que els qui la segueixin tinguin una alimentació sana, equilibrada i completa. I és que aquesta els ajudarà a tenir un benestar físic i mental notable. Sense oblidar que també és útil per prevenir l'aparició d'una llarga llista de malalties.

En què es basa aquesta directriu? En allò que es diu ja anomenat plat Harvard. Determina que el plat que es prepararà per dinar o sopar s'ha de conformar de la manera següent que t'exposem.

En primer lloc, el 50% ha d'estar conformat per verdures, hortalisses i fruites. Productes tots aquests que, a més, es recomana prendre'ls de la manera més saludable possible. És a dir, crus, bullits, a la planxa o al forn.

Gran varietat de fruita i verdura
Les fruites i les verdures han d'ocupar la meitat del plat, segons la dieta Harvard | Getty Images

Un 25% ho han d'ocupar les proteïnes, que poden ser tant d'origen animal com vegetal. Les aporten aliments com els llegums, el peix, la carn, els ous, els fruits secs... Això sí, cal evitar les carns processades i no abusar de la ingesta de les vermelles.

I l'altre 25% restant ha d'estar compost per hidrats de carboni. En aquest grup es trobarien els cereals integrals, la pasta integral i el pa integral, però també el moniato i la patata. Aquests dos darrers s'aconsella que es prenguin al forn o al vapor preferiblement.

Altres recomanacions importants de la dieta Harvard

A més de les pautes esmentades, la dieta Harvard se sustenta en altres recomanacions importants a favor de la vida saludable. Entre aquestes hi ha que cal limitar la ingesta de llet i lactis a una o dues porcions diàries. I indica que les begudes ensucrades, en la mesura del possible, cal eliminar-les.

Per contra, aposta per la ingesta d'aigua. És fonamental beure-la diàriament, perquè manté hidratat el cos i permet el funcionament correcte dels òrgans. Així mateix, indica que cal prendre cafès i tes sense res de sucre.

En tot moment cal fer ús d'olis saludables, com seria el cas de l'oli d'oliva. Per contra, indica la necessitat de rebutjar les margarines i mantegues així com tots els greixos trans.

Imatge de l'oli d'oliva verge extra
Recomana amanir i cuinar amb olis saludables com oliva | Getty Images

Aquestes són totes les pautes de la dieta Harvard, que cada cop està més de moda a tot el món. Això sí, també té els seus detractors, com el dietista-nutricionista José María Capitán. Aquest ha arribat a declarar, com ha recollit FACUA, que «les proporcions del plat no són compatibles amb les recomanacions nutricionals que es donen per a la població espanyola».

«Fins i tot podríem dir que no són compatibles amb la nostra cultura». És més, ha afegit que «en disminuir el contingut energètic dels menjars, afavoreix el pica-pica insà».

És clar, hi ha opinions per a tots els gustos.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!