Una noia tapada amb una bufanda i amb els ulls tancats

Com diferenciar la pèrdua d'olfacte i gust causada per Covid de la d'un refredat

La incapacitat de percebre les olors i els sabors és un símptoma inicial de Covid-19: aprèn a diferenciar-lo d'un refredat

Ho descriuen com una de les sensacions més angoixants: la pèrdua d'olfacte i gust. Al principi hi havia uns certs dubtes, però ara es considera un dels principals símptomes de la Covid-19. No obstant això, no tota pèrdua d'olfacte i gust és símptoma inequívoc de Covid-19, ja que convé saber com diferenciar-ho del que succeeix amb el refredat comú.

Es diu anòsmia i disgèusia, i consisteix en un canvi brusc en la percepció de les olors o els sabors. Encara que és un símptoma que pots tenir Covid-19, també pot deure's a un refredat, i de fet hi ha grans diferències que ajuden a diferenciar-lo.

Què és i per què succeeix?

L'OMS continua considerant com a símptomes principals del coronavirus la febre alta, la tos i el cansament. Però un canvi brusc en la percepció de les olors i els sabors podria ser un indicador primerenc de Covid-19, al costat d'una altra simptomatologia secundària com diarrea o mal de coll. Són claus, per exemple, per a diferenciar-ho de la grip.

A més, l'anòsmia i la disgèusia s'ha observat tant en pacients greus hospitalitzats com en asimptomàtics i contagiats amb símptomes lleus. Els experts sospiten que pot ser el símptoma inicial de la Covid-19, i per tant identificar-lo a temps pot ser la clau per a un diagnòstic precoç que eviti nous contagis.

Causes de la pèrdua d'olfacte i gust

No hi ha certeses sobre això, però la hipòtesi més acceptada és que el virus afecta les cèl·lules nervioses que estan directament involucrades en la percepció de l'olfacte i el gust. Una cosa que tindria una explicació lògica, ja que el nas i la boca són les dues principals vies d'entrada del coronavirus en el cos.

Segons aquesta hipòtesi, el nou coronavirus té una habilitat especial per a colar-se en aquestes cèl·lules nervioses del nas i les papil·les gustatives de la llengua. Aquesta seria la causa de la pèrdua del gust i el sabor. Però hi ha altres causes que no tenen a veure amb el coronavirus.

Diferències entre Covid-19 i refredat

Cal estar atent als símptomes inicials i fixar-se en com es produeix la pèrdua d'olfacte i gust. Hi ha algunes claus infal·libles per a distingir si t'ocorre perquè tens Covid-19 o perquè estàs congestionat. Para esment als petits detalls.

Pèrdua d'olfacte i gust a causa de la Covid-19

L'aparició d'aquest símptoma es produeix de forma més abrupta i sobtada en el cas de la Covid-19, perquè no sol anar acompanyada del tamponament nasal propi dels refredats comuns i la sinusitis. De fet, moltes persones amb coronavirus no tenen mocs i poden respirar amb normalitat, encara que no noten les olors ni els sabors.

Això succeeix perquè o bé l'anòsmia comença abans que altres símptomes, o aquests símptomes mai es presenten. Una altra diferència és que la pèrdua del gust pot ser més severa que en el cas d'un refredat, i en alguns casos pot ser fins i tot total. Segons un estudi recent, alguns pacients no poden ni tan sols distingir l'amargor del dolç.

Finalment, durant tots aquests mesos els científics han recollit multitud de casos en els quals els pacients asseguren haver notat no sols la pèrdua d'aquests sentits, sinó l'alteració de les olors i els sabors, de manera que un ingredient sap diferent de l'habitual o confonen algunes olors amb unes altres, una cosa gens comuna en la pèrdua del gust o l'olfacte per congestió.

Pèrdua d'olfacte i gust a causa d'un refredat

La pèrdua de l'olfacte i el gust durant el refredat és una cosa d'allò més comuna, però hi ha algunes particularitats que ajuden a distingir-ho. Amb un refredat o una sinusitis, la pèrdua de l'olfacte sol ser més pronunciada que la del sabor, però en tots dos casos es produeixen al mateix temps que la congestió nasal.

Així que, si la pèrdua d'aquests sentits es produeix al mateix temps que costa respirar bé pel nas, vol dir que s'ha produït a causa d'un refredat. En aquest cas no s'ha produït una afectació dels receptors, sinó que els mocs impedeixen que l'aire entri en el nas i es produeix la pèrdua d'olfacte. Com la sensació de l'olfacte està directament relacionada amb els sabors, això pot portar a la pèrdua del gust.

És reversible? Quant temps dura?

La bona notícia és que tant en un cas com en l'altre, el gust i el sabor es recuperen, ja que és un procés reversible. En el cas de la pèrdua d'aquests sentits per un refredat o una sinusitis, quan desapareix la congestió es recupera el gust i l'olfacte i, per tant, no sol anar més enllà d'uns pocs dies. Però, què passa amb la Covid-19?

La pèrdua de gust i olfacte és un símptoma persistent del coronavirus que pot durar diverses setmanes, però també és reversible. Segons un estudi realitzat a Itàlia, un 48% de pacients de Covid amb pèrdua de gust i olfacte havia recuperat tots dos sentits al cap de quatre setmanes, i un 40% havia notat ja una certa millora.

Dels pacients analitzats en l'estudi, només un 10% va assegurar al cap de quatre setmanes no haver notat cap millora, o fins i tot haver patit un empitjorament. La conclusió és que aquest símptoma del coronavirus pot durar més que la mateixa infecció, i això s'explica per la capacitat de regeneració de les cèl·lules afectades.

Els estudis científics diuen que les cèl·lules que formen part del teixit olfactori de les fosses nasals viuen entre 30 i 60 dies. És a dir, que els pot costar fins a dos mesos recuperar-se. Quant a les cèl·lules receptores gustatives, es regeneren aproximadament cada dues setmanes. Per tant, el gust pot tornar abans que l'olfacte.