Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un mòbil amb la pantalla a WhatsApp i al cercle, bitllets d'euro

Digues adeu a les estafes per WhatsApp amb aquests consells per prevenir-les

Aquests són els millors consells dels experts per evitar caure en algunes de les estafes més freqüents

Actualment, WhatsApp s'ha convertit en una eina essencial per a la comunicació diària. Tot i això, la seva popularitat també l'ha convertit en un blanc atractiu per als estafadors.

Les estafes a WhatsApp són cada vegada més comunes i sofisticades, cosa que fa crucial estar informat i preparat per detectar-les i prevenir-les. En cas contrari, pots arribar a perdre les dades i els diners.

Les estafes per WhatsApp més comuns

Les estafes a WhatsApp poden presentar-se de diverses formes. Una de les més comunes és el phishing, on els estafadors envien missatges que semblen ser de fonts fiables, com ara bancs o empreses conegudes. Sol·liciten informació personal o financera i inclouen enllaços a llocs web falsos dissenyats per robar les dades.

Muntatge amb una persona escrivint per WhatsApp i un cercle amb el logotip de l'aplicació
El phishing és una de les estafes per WhatsApp més comuns | Diego Cervo, PixaBay

Una altra tàctica comuna és l'ús de missatges de suplantació d'identitat. Els estafadors es fan passar per amics o familiars amb problemes, demanant diners urgentment. Aquests missatges solen tenir un to d'urgència i apel·len a les teves emocions perquè actuïs ràpidament sense verificar l'autenticitat del missatge.

Claus per detectar les estafes a WhatsApp

Per protegir-te, pots tenir en compte aquests consells dels experts:

  • Verifiqueu la font: si reps un missatge d'una empresa o institució, verifiqueu la vostra autenticitat contactant-los directament a través dels vostres canals oficials. No confiïs en els enllaços o números de telèfon proporcionats al missatge.
  • Desconfia dels missatges urgents: els estafadors sovint creen un sentit d'urgència perquè actuïs sense pensar-hi. Si un amic o familiar et demana diners de manera urgent, intenta contactar-ho per altres mitjans abans de prendre qualsevol acció.
  • Revisa els enllaços: abans de fer clic a qualsevol enllaç, passa el cursor sobre ell per veure la URL completa. Si sembla sospitosa o no coincideix amb el lloc web oficial, no feu clic.
  • No comparteixis informació personal: mai comparteixis informació personal o financera a través de WhatsApp, especialment si no estàs segur de la identitat del remitent.
Una persona tecleja al mòbil, i al cercle, un mòbil rebent una trucada d'un desconegut
Bloquejar i reportar qualsevol activitat sospitosa és vital | Getty Images, innara's Images

Com prevenir aquests fraus

A més, també convé saber com prevenir aquest tipus d'estafes per no haver d'enfrontar-s'hi. Per això, convé que facis el següent:

  • Configura la verificació en dos passos: WhatsApp ofereix una opció de verificació en dos passos que afegeix una capa extra de seguretat al vostre compte. Activa-la a la configuració de l'aplicació.
  • Mantingues la teva aplicació actualitzada: les actualitzacions de WhatsApp sovint inclouen pegats de seguretat que protegeixen contra noves amenaces. Assegureu-vos de tenir sempre la darrera versió instal·lada.
  • Educa els teus contactes: informa els teus amics i familiars sobre les estafes comunes a WhatsApp i com detectar-les. Com més persones estiguin informades, menys efectives seran les estafes.
  • Reporta i bloqueja: si reps un missatge sospitós, reporta'l a WhatsApp i bloqueja el remitent. Això ajuda la plataforma a identificar i prendre mesures contra els estafadors.