Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Dijous de vagues i tensió a Catalunya

Metges, professors i estudiants marquen una nova jornada de mobilitzacions i protestes a Barcelona

Diversos agents dels Mossos d'Esquadra entre pintura, durant la manifestació d'aquest dijous
Diversos agents dels Mossos d'Esquadra entre pintura, durant la manifestació d'aquest dijous | Guillem RS

 

Nova jornada de vaga a Catalunya.  Si ahir eren els metges i els Bombers els que protestaven davant del Parlament de Catalunya per reclamar millores en les seves condicions laborals, avui s'hi han sumat els estudiants. Aquest dimecres els estudiants universitaris van començar dues jornades de vaga que avui, dijous 29 de novembre, tanquen amb una manifestació pels carrers de Barcelona amb els metges i també els professors.

Els estudiants universitaris volen que les taxes universitàries es rebaixin un 30%. Segons asseguren els sindicats majoritaris, com SEPC, aquesta mesura ja va ser aprovada pel Parlament de Catalunya però des del departament d'Economia de la Generalitat no s'ha fet efectiva. No és el primer cop que  els estudiants catalans aturen les classes per protestar  per aquesta problemàtica.

Els professors de secundària, també a la vaga

Per altra banda, els professors de secundària i de primària també s'han sumat  a aquesta vaga, convocats pel sindicat USTEC —majoritari— i sense el suport de CCOO i UGT. Igual que els alumnes,  reclamen que es reverteixin les retallades, tornar a fer una hora menys lectiva, tenir menys alumnes per aula, recuperar el sou i obrir noves places per tenir més professors. El seguiment de la vaga és de més del 50% segons les primeres informacions.

Els metges segueixen en vaga tot i acostar posicions

Els facultatius d'atenció primària, tot i que  el Govern ha acceptat una dotació pressupostaria extra de 100 milions d'euros pel sector, segueixen en vaga i s'han sumat a la manifestació de plaça d'Universitat. No amaguen haver acostat posicions però els sindicats dels metges encara no han volgut desconvocar la vaga que tenen activa fins demà, divendres 30 de novembre. Algunes de les seves reivindicacions com el màxim de pacients per dia encara no ha estat escoltada pel departament  de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Moments de tensió abans de l'arribada al Parlament

La manifestació  ha arrencat des de plaça d'Universitat i ha anat fins a les portes del Parlament, però les tensions entre els manifestants i els Mossos d'Esquadra han aparegut fins i tot abans. Ahir la concentració dels metges i dels bombers davant de la cambra catalana  va acabar amb un detingut i enfrontaments amb la policia.

Es van produir  càrregues policials contra els manifestants quan aquests van intentar trencar la línia policial per  accedir al Parlament de Catalunya. El detingut era un membre del cos de Bombers que va quedar imputat per  un presumpte delicte d'atemptat contra l'autoritat per haver colpejat, segons la policia, un agent de la BRIMO.