Imatge d'un cartell de possibles inundacions a Salou.

Dimecres passat per aigua a Catalunya: pluges a tot arreu i algunes tempestes

A partir de migdia les pluges podran afectar a qualsevol punt, tot i que són menys probables a Ponent

Primer va ser l'onada de calor i ara l'arribada de xàfecs a tot Catalunya. Després d'un dimarts especialment passat per aigua al Camp de Tarragona—on el temporal ha arribat a fer destrosses—, s'espera que el dimecres, 17 d'agost, no disti molt del que ha estat aquest dimarts. 

De fet, anirà més enllà. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dimecres cauran xàfecs a gran part de Catalunya i, fins i tot, hi ha previsió de tempesta a les costes de Tarragona, Barcelona i Girona

Imatge de la previsió del temps per al dimecres, 17 d'agost, al matí.
La previsió del temps per al dimecres, 17 d'agost, al matí. | Meteocat

Entre el matí i la tarda s'esperen xàfecs a la Val d'Aran, al Pallars Sobirà, al Pallars Jussà, a la Noguera, a l'Alt Urgell, al Solsonès, a la Cerdanya, al Berguedà, al Ripollès, a la Garrotxa, a Osona, al Bages, a la Segarra, a la Noguera, a l'Anoia, al Moianès, al Pla de l'Estany, a la Selva i al Gironès

També s'esperen xàfecs al Barcelonès, al Maresme, al Vallès Oriental, al Vallès Occicental, al Garraf, a l'Alt Penedès, al Baix Penedès, a la Conca de Barberà, a l'Alt Camp, al Baix Camp, al Priorat i al Baix Ebre

La previsió del temps per al dimecres, 17 d'agost, a la tarda.
La previsió del temps per al dimecres, 17 d'agost, a la tarda. | Meteocat

Els xàfecs poden arribar a qualsevol punt

S'iniciaran xàfecs al litoral i prelitoral sud que al llarg del matí s'estendran cap a l'altiplà Central i cap al litoral i prelitoral central. A partir de migdia podran afectar a qualsevol punt, menys probables a Ponent. 

Al final del dia tendiran a minvar i quedar restringits al litoral, prelitoral i altres punts de la meitat est. Seran entre febles i moderats, si bé localment podran ser forts. Sovint aniran acompanyats de tempesta i localment de fenòmens de temps violent. 

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les precipitacions poden superar els 20 litres per metre quadrat en només 30 minuts. 

Un dimarts d'allò més complicat 

Aquest dimarts, 16 d'agost, s'ha registrat un avís per temps violent que ha afectat aquest migdia al Tarragonès, a l'Alt i el Baix Penedès i al Garraf

De fet, el pla queda en prealerta per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que aquest dimarts i dimecres encara es poden produir xàfecs localment intensos a gran part del territori. A conseqüència de les darreres pluges intenses d'aquest migdia, el 112 ha rebut una vuitantena de trucades, la majoria del Tarragonès i el Baix Camp.

Coincidint amb l'avís per temps violent, l'SMC ha informat que a l'estació meteorològica de Torredembarra, s'han enregistrat 30,2 l/m2 en 30 minuts.

Els Bombers de la Generalitat han atès 24 avisos relacionats amb aquest episodi de pluja. D'aquests, només 5 han generat sortida, per un parell d'inundacions (una d'elles al Teatre Bartrina de Reus), dos sanejaments de façana i la revisió d’un parell de vehicles que havien quedat atrapats sota un pont a El Vendrell, però que no tenien cap persona a l'interior. 

La resta d'avisos estaven relacionats amb petites inundacions de carrers i de locals, que s'han resolt un cop ha parat de ploure, sense que hagi estat necessària la intervenció dels Bombers.