Ja han passat dos anys des que van arribar a Catalunya les primeres dosis de la vacuna contra la COVID-19 i es començaven a subministrar els anticossos per combatre-la. No obstant això, la por dels més escèptics davant les vacunes continua estant molt present entre la societat.
És per això que les autoritats sanitàries es veuen obligades a informar de manera objectiva sobre la vacunació. Tot i els seus evidents resultats i eficàcia, Sanitat reconeix que la vacuna comporta alguns efectes secundaris i n'ha volgut informar.
Un estudi recent que s'exposa al 16è Informe de Farmacovigilància ha revelat els principals símptomes que es relacionen amb els efectes secundaris d'aquestes vacunes. Encara que és una vacuna relativament recent, els efectes secundaris no es distancien gaire a la d'altres vacunes. Febre, dolor a la zona de la punxada, malestar, marejos, miàlgia o artràlgia són alguns dels principals símptomes.
Tot i això, s'han detectat efectes secundaris en alguns pacients que han fet alarmar. Segons el fabricant de la vacuna, poden aparèixer símptomes poc corrents però preocupants. La inflamació extrema del braç vacunat és un efecte secundari al qual se li han vinculat algunes dosis de Moderna. Altres fabricants, com ara AstraZeneca, han informat d'efectes com ara acufen, parestèsia o hipoestèsia. Casos d'anafilaxi també s'han detectat amb les vacunes de Nuvaxovid.
Sentir pessigollejos, calor, fred o, en general, sensacions anormals a la pell pot ser un dels efectes secundaris d'algunes vacunes. Aquests símptomes apareixen normalment en malalts del sistema nerviós o circulatori causat per una pressió sobre un nervi. En els casos de vacunats, es detecta principalment al braç on s'ha injectat la dosi.
Encara que és força comú entre la població (entre un 15 % i un 20% ho pateix), l'acufen és el so de timbre o altres sorolls que senten algunes persones. No es tracta d'un so extern, sinó que afecta una o totes dues orelles.
Aquest trastorn de la percepció altera la intensitat de les sensacions rebudes. La hipoestèsia causa que s'atenuï la recepció dels estímuls i es redueixi la sensibilitat al dolor, a la temperatura o el sentit del tacte en els pacients afectats.
Tot i que els efectes secundaris anteriors són motiu de preocupació, segurament el més perillós detectat sigui l'anafilaxi. Segons la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAAP), aquesta apareix «quan, per contacte amb un al·lergen, apareixen símptomes bruscos, de caràcter greu, que fan que caigui la tensió arterial, és a dir, que aparegui un xoc anafilàctic». Una violenta reacció del sistema immunitari davant d'un agent extern que ara també es podria donar després de ser vacunat.
Aquests efectes secundaris greus no han tingut una manifestació significativa. Els símptomes més comuns continuen sent el dolor a la zona vacunada, la fatiga, el malestar, les nàusees i els calfreds. Per això, els experts i les autoritats recomanen les vacunes com a la millor alternativa per prevenir la malaltia.