Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà

Dinamarca decideix retirar la vacuna d'AstraZeneca

Les autoritats apunten que han detectat «una freqüència més alta de l'esperada en efectes secundaris específics»

L'Autoritat Danesa de la Salut ha decidit aquest dimecres deixar de vacunar amb AstraZeneca després de detectar la «possible relació» del vaccí amb «casos molt estranys de coàguls de sang inusuals, sagnat i un baix nombre de plaquetes». En un comunicat, les autoritats daneses han anunciat la seva decisió de «continuar la campanya de vacunació sense AstraZeneca» a causa dels «comentaris preocupants» sobre la seguretat de la vacuna. Malgrat que l'Agència Europea del Medicament ha reiterat la seva confiança en el vaccí malgrat seguir investigant els casos «estranys» de trombosi, les autoritats daneses apunten que han detectat «una freqüència més alta de l'esperada en efectes secundaris específics», especialment en trombosis.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

«Basada en els resultats científics, la nostra valoració és que hi ha un risc real d'efectes secundaris greus associats a l'ús de la vacuna contra la covid-19 d'AstraZeneca», diuen les autoritats sanitàries daneses, que remarquen que les persones que han rebut la primera dosi d'aquest vaccí es vacunaran ara amb un altre.

Brussel·les obre la porta a no renovar els contractes amb AstraZeneca i Johnson&Johnson

Dinamarca ha pres aquesta decisió el mateix dia que la Comissió Europea es planteja no renovar els contractes amb AstraZeneca i Johnson&Johnson. Segons ha informat el diari italià 'La Stampa', fonts del ministeri italià apunten que l'executiu europeu ha decidit no renovar els contractes amb les companyies que tenen vaccins contra la covid-10 amb vectors virals pels casos de trombosi detectats. Segons el mateix diari, l'objectiu de la decisió de la Comissió Europea és centrar la vacunació en els vaccins amb ARN missatger, com els de Pfizer i Moderna, perquè donen més seguretat i «també en l'àmbit contractual».

Preguntades sobre la possibilitat de no renovar els contractes amb AstraZeneca i Johnson&Johnson, fonts comunitàries apunten que «mantenen totes les opcions obertes» per fer front a la covid-19 en els pròxims anys. Amb tot, no detallen si aquesta decisió és per motius sanitaris o contractuals.

L'Agència Europea del Medicament està investigant alguns casos de trombosis «estranyes» en persones vacunades amb la vacuna d'AstraZeneca, malgrat que el regulador europeu ha reiterat en diverses ocasions que els beneficis d'aquest vaccí superen els riscos.

Pel que fa a la vacuna de Janssen, Johnson&Johnson va decidir aquest dilluns retardar-ne la distribució a Europea mentre s'analitzen alguns casos de trombosi als Estats Units. La vacuna de Janssen encara no s'ha començat a administrar a la Unió Europea.