La delegació espanyola als Jocs Olímpics de Tòquio

Medalles olímpiques per a Espanya: El dineral que es cobra per cada medalla guanyada

Els medallistes olímpics espanyols reben una bona quantia pels seus èxits esportius

Els Jocs Olímpics de Tòquio estan a punt de concloure i la majoria d'esportistes espanyols ja estan de tornada al nostre país. Alguns d'ells després d'aconseguir la glòria que suposa guanyar una medalla olímpica. Però és que aquests no només s'acontentaran amb l'honor de triomfar representat a Espanya, sinó que també seran recompensats amb un premi econòmic.

La quantia econòmica varia segons el color del metall que han guanyat i també si es tracta d'un esport d'equip o individual. I depèn del Consell Superior d'Esports (CSD) i el Comitè Olímpic Espanyol (COE), segons explica 'El Confidencial'. La quantitat amb la qual es premia els medallistes espanyols no s'ha modificat des dels jocs de Pequín 2008.

Els que reben una major quantitat són els guanyadors d'un or individual que veuen recompensada la seva gesta amb 94.000 euros. Aquells que pugin al segon esglaó del podi i aconsegueixin una plata rebran 48.000 euros. Mentre que els guanyadors d'una medalla de bronze es veuen premiats amb 30.000 euros.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La quantitat rebuda per una medalla d'or en aquelles proves per parelles disminueix a 75.000 euros. Els guanyadors d'una plata en aquesta mena de disciplines reben 37.000 euros. Finalment, a aquells que quedin tercers se'ls premia amb 25.000.

També són diferents els premis econòmics per als esports d'equip on cada membre d'una plantilla que guanyi l'or rep 50.000 euros. Aquest muntant és de 29.000 per a tots els guanyadors d'una plata per equips. Els que guanyin un bronze rebran 18.000 euros.

A més el CSD i el COE premia els entrenadors dels medallistes espanyols. Aquests no se'n van de buit i reben el 10% per cada medalla que guanyi el seu esportista. És a dir, parlem de 9.400 euros per un or, 4.800 per una plata i 3.000 per un bronze.

Als premis dels medallistes cal sumar-los les beques ADO

Però aquesta no és l'única manera de compensar el gran esforç que fan els nostres esportistes que han competit en aquests jocs. Malgrat que la majoria d'ells no hauran aconseguit la gran glòria de guanyar una medalla olímpica, també se'ls ajuda econòmicament. És conegut el programa d'ADO que beca als millors esportistes d'aquelles disciplines que estan dins del calendari olímpic.

Aquesta quantitat no és fixa tal com passa amb les medalles olímpiques. Hi ha diferents variables que fan que aquesta sigui major o menor. Parlem dels resultats en competicions internacionals, si és un esport individual o en grup o si ha aconseguit la classificació per als Jocs Olímpics.

L'Associació d'Esports Olímpics va aprovar recentment un nou pressupost d'uns 10 milions d'euros. Aquest es destinarà a les beques d'aproximadament 300 esportistes espanyols que es van classificar per a Tòquio. Altres 320.000 euros d'un fons extra es van destinar a aquells que es van classificar en els últims dies previs a la competició.

El 70% de les beques són individuals i el 30% per equips. Aquells esports amb més becats són els següents: natació (63), atletisme (47), hoquei (32), bàsquet (28), handbol (28) i piragüisme (24).

Els atletes paralímpics cada vegada reben premis més importants

Tot i que aquesta competició encara no ha començat, cal recordar que queda molt poc per als jocs paralímpics. I els molts medallistes que tindrà el nostre país també veuran recompensat el seu esforç. Ho faran amb unes quantitats cada vegada més pròximes a les que reben els seus companys olímpics.

Un or en esport individual es pagarà amb 70.000 euros, pels 30.000 de Rio. També creixen els premis per a les plates i els bronzes de 15.000 a 35.000 i de 12.000 a 21.000. Els premis en proves per parelles, equips o relleus són de 35.000 per l'or, 17.500 per la plata i 10.500 pel bronze.

A més es paga la mateixa quantitat a aquelles persones que fan de guia a esportistes cecs. El personal tècnic i les entitats que faciliten la preparació de l'esportista reben una compensació del 15% del premi guanyat pel mateix.