Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un fons de feixos variats de bitllets d´euro i una noia sorpresa amb la boca oberta

Els diners que el Banc d'Espanya recomana tenir a casa per a emergències

A moltes llars encara hi ha el costum d'acumular efectiu per a imprevistos

Tradicionalment hi havia el costum de guardar diners a casa per a possibles imprevistos. Això ha anat desapareixent a mesura que sorgien nous mètodes de pagament gràcies a les noves tecnologies. Però encara que no ho creguem, el Banc d'Espanya recomana tenir una certa quantitat de diners a casa per fer front a possibles emergències.

Darrere d'aquesta acumulació de diners a l'habitatge s'amaga possiblement una certa desconfiança amb els bancs. Però també hi ha una sensació de seguretat quan disposem de metàl·lic a l'instant. Cosa que valoren sobretot la gent de major edat, menys habituada a manejar-se amb els mitjans electrònics.

En qualsevol cas, la decisió de reservar uns diners té un objectiu clar. Principalment per fer front a aquests pagaments immediats que poden sorgir en qualsevol moment.

Cal deixar clar que no hi ha un topall d'efectiu que es pugui guardar a casa. Això sí, en tot moment ha de procedir de pràctiques legals perquè no ens comporti cap mena de problema. Podria donar-se el cas també que Hisenda ho investigués i obligaran el ciutadà a justificar-ne la procedència.

Muntatge d´un fons amb molts bitllets d´euro i una persona gesticulant bogeria
Cal destacar que no hi ha un màxim d'efectiu per tenir a casa | Getty Images, DAPA Images

Els perills de guardar diners a la llar

Si analitzem els perills que comporta l'acumulació d'efectiu a la llar, el primer que ens ve a la ment és el robatori. Que algú entri a l'immoble i pugui emportar-se l'efectiu . També casa nostra pot ser víctima d'una catàstrofe natural, com una inundació, o un accident com un incendi.

Ningú no està lliure de patir un contratemps d'aquestes característiques. Quan passa alguna cosa d'això, el més probable és que no tinguem temps per recuperar els diners acumulats. Per tant, hi ha el risc que es perdin els estalvis tret que es tingui contractada una pòlissa d'assegurança de la llar.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Però des del Banc d'Espanya posen una atenció especial en un altre detall que sol passar desapercebut. Fa referència a la inflació i com afecta aquest indicador al valor dels diners. Quan s'incrementen els preus (IPC), els bitllets i les monedes patiran una devaluació.

Per tant, quan més s'encareix la vida, menys valor tindrà l'efectiu que emmagatzemem a casa. Això és així pel fet que es podran comprar menys coses.

L'efectiu que cal guardar a casa

No hi ha una quantitat concreta de diners que s'hagin d'acumular a casa. Bàsicament perquè dependrà de la unitat de convivència, del que s'ingressi i les despeses mitjanes que es tinguin.

Des del Banc d'Espanya aconsellen que es guardin uns diners. En concret, el que pogués cobrir entre sis i dotze mesos de despeses fixes mensuals. Això sí, tenint en compte que aquest import s'anirà devaluant a conseqüència de la inflació, recull Noticias Trabajo .

Muntatge de molts bitllets d'euro amb una fletxa cap avall
No és necessari guardar grans quantitats de diners, ja que perden valor | Getty Images, PixaBay

«El pagament amb bitllets i monedes és una opció a l'abast de tothom», indiquen des de l'organisme central. Facilita la tasca a tots aquells que no disposen de «comptes bancaris o tenen un accés il·limitat a altres mitjans de pagament».

Límit per pagar en metàl·lic

No hi ha límit de diners a l'hora d'acumular efectiu. Però sí que ens trobarem amb unes restriccions a l'hora de fer pagaments en metàl·lic.

Amb la llei antifrau es va reduir la quantia en aquelles operacions entre professionals i particulars. Dels 2.500 euros es va passar als 1.000. És una quantia molt llunyana dels 10.000 euros que maneja la Comissió Europea per als Estats membres.

Fins i tot el Banc Central Europeu defineix de «desproporcionat» els límits imposats a Espanya. Entenen que així es redueix en excés la llibertat de les persones per triar el sistema de pagament.