Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una classe buida i un cercle amb nens d'esquena amb motxilla

Tornada a l'escola: el possible canvi d'horari als centres que recomanen a Catalunya

La mesura s'està analitzant amb la intenció de reduir l'absentisme escolar

Queden pocs dies perquè tots els escolars catalans tornin a les aules. Durant els darrers temps s'ha especulat molt amb la possibilitat que s'implantessin nous horaris als centres educatius catalans. És un fet que està sobre la taula i que genera un gran debat entre la comunitat educativa.

La situació del país es pot considerar preocupant si observem les altes xifres d'abandonament escolar. Per combatre aquesta incidència, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) planteja una sèrie de modificacions al sistema.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Aquesta organització incideix en la necessitat de prestar una major atenció als centres escolars més vulnerables. Per això, cal millorar el benestar dels centres per mitjà de la inclusió i l'equitat.

Acabar amb la jornada intensiva

Però la recomanació més important que fan afecta principalment l'horari. Proposen posar fi a les jornades intensives, que solen concentrar-se als matins i rescatar l'horari partit. Això últim era habitual fa unes dècades a les escoles catalanes, però es va optar per suprimir-ho.

Muntatge amb set nens amb motxilla corrent cap a l'escola i un cercle amb una mà marcant un calendari amb un retolador
Queden pocs dies per a la tornada a l'escola | Getty Images, Monkey Business Images

A l'informe 'Propostes per a un pla d'acció per reduir l'absentisme escolar primerenc' se centren en aquest detall. Expliquen que «molts centres funcionen amb un horari intensiu centrat als matins». Així, els pares es veuen obligats a «pagar per les classes extraordinàries» de les tardes.

Consideren que si es modifica la jornada escolar , els progenitors no haurien d'assumir aquest tipus de desemborsaments. Aquest organisme, a més, assenyala que seria interessant fixar-se en sistemes com els de Portugal i Dinamarca, publica el diari Sport. Aquests països van ser capaços d'adaptar «sistemes flexibles de jornada completa per ampliar el temps d'aprenentatge», justifiquen.

Suposaria un canvi important per a la comunitat educativa

Des de l'OCDE posen sobre la taula aquesta solució. Assenyalen que «Catalunya podria valorar la possibilitat d'adoptar un enfocament semblant pels avantatges que podria aportar». Posen especial interès sobretot en els «alumnes desafavorits».

Es tractaria d'un canvi de gran rellevància que afectaria tots els membres de la comunitat educativa. Tant a estudiants, com a pares, professors i empreses. Molts pares han aconseguit adaptar els seus horaris laborals al dels col·legis per facilitar la conciliació familiar.

Però l'esforç que cal fer seria molt rellevant. Detallen que «una transició factible exigiria invertir en subvencions per a l'alimentació i les infraestructures escolars». Però també implicaria «remunerar adequadament el personal dels centres», que haurien de passar més temps a les escoles.

Quan serà la tornada a l'escola a Catalunya

La major part d'estudiants reprendrà els estudis entre el 6 i l'11 de setembre . Aquestes dates corresponen a centres públics i no universitaris. A cada comunitat autònoma, la tornada a les aules serà totalment diferent.

Muntatge amb una classe amb nens aixecant el braç i un calendari
Catalunya serà la primera comunitat autònoma en començar el curs escolar | Getty Images, Pexels

Pel que fa a Catalunya, seria la primera regió del país en tornar a les aules. Ho faran el pròxim dimecres, 6 de setembre. No obstant això, en aquesta data començaran els alumnes d'Infantil, Primària i ESO. Els estudiants de Batxillerat i FP esperaran fins al 12.