Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de monedes d'euro i bitllets variats d'euro

Els diners en efectiu, en risc de desaparició: els experts avisen què passarà

Sostenen que en qüestió de molt poc temps es deixaran de fer servir

Els diners en efectiu cada vegada es fan servir menys. Aquest mètode de pagament ha quedat relegat a un segon pla. Fins i tot els experts sostenen que en qüestió de molt poc temps desapareixerà del tot.

Els mitjans electrònics s'estan convertint en l'opció preferida dels ciutadans. La targeta de crèdit, de dèbit o fins i tot el mòbil es fan servir diàriament per pagar en comerços i en botigues en línia. També compten amb molta acceptació aplicacions com Bizum, cada vegada més emprada al sector del comerç.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Ningú no posa en dubte que es tracta d'una lògica evolució i que ja no hi ha marxa enrere. Les monedes i els bitllets estan condemnats a retirar-se de la circulació, algunes empreses fins i tot s'atreveixen a posar-hi data. La companyia de serveis de processaments Redsys creu que els diners en efectiu desapareixeran a Espanya el 2023, publica El Periódico de España.

Potser resulta una mica prematura aquesta mesura, sobretot si tenim en compte que molta gent gran encara segueix fent servir el metàl·lic. Però sí que és cert que tard o d'hora se seguirà l'exemple d'altres països que fa temps que no fan servir els diners físics.

Països que amb prou feines usen el metàl·lic

Alguns territoris, com Noruega o Canadà, estan molt propers a abandonar els diners en efectiu. A la Unió Europea, tampoc es queda enrere Suècia. De fet, en aquest país el 95% de les compres es fan a través de la via electrònica.

Muntatge d'una persona pagant amb targeta i rodona amb bitllets d'euro
El pagament amb targeta s'imposa sobre el metàl·lic | Getty Images

Fins i tot arriba a donar-se el cas que els bancs ni lliuren ni reben metàl·lic. La situació arriba al punt que fins i tot a les esglésies s'accepta el pagament amb targeta per fer les donacions habituals. Això de passar la cistella per donar unes quantes monedes ja ha caigut en l'oblit.

Al país escandinau també es dona una altra circumstància molt curiosa. Mentre que a Espanya encara es poden veure rètols als aparadors dels negocis advertint que només admeten metàl·lic, a Suècia passa el contrari. Molts comerços avisen que «no acceptem diners en efectiu».

Sense cap dubte, a simple vista suposa un avantatge tant pel client com pel venedor. El primer podrà fer pagaments de manera ràpida i senzilla. Per la seva banda, els comerciants no s'hauran de preocupar pel canvi ni tampoc per gestionar la caixa amb grans sumes de diners.

A Noruega calculen que únicament el 3% dels diners que es fan servir són en metàl·lic. A més, només el 10% de les operacions comercials es fan amb bitllets i monedes. Una situació molt semblant ens trobem al Canadà.

Les autoritats tenen previst acabar amb el metàl·lic en un període de temps molt curt. De fet, ja es va plantejar aquesta possibilitat l'any passat, però finalment no ho van poder tirar endavant. En els darrers anys hi ha hagut un augment de l'ús dels mitjans electrònics del 16%.

Muntatge d'un datàfon i rodona amb bitllets d'euro
A països com Suècia, en alguns bancs i negocis no admeten els diners físics | Getty Images, DAPA Images

Què passa amb els diners en efectiu a Espanya?

Al nostre país encara estem molt lluny d'assolir aquest propòsit de posar fi al metàl·lic. És cert que cada any augmenta l'ús dels mitjans electrònics, sobretot de les targetes de crèdit i, darrerament, també el mòbil s'ha convertit en una solució a tenir en compte.

Malgrat tot, encara seguim sent una societat que aposta pels diners físics. En alguns casos, perquè ens aporta més seguretat o per les dificultats que es posen des d'alguns negocis. Encara avui alguns comerços i locals d'hostaleria ens obliguen a pagar en efectiu. A això se li uneix que tenim una població envellida i poc acostumada a manejar-se en el món digital.