Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general d'una activitat en grup a la residència d'avis de Solsona

Es dispara un brot a Catalunya just després de Nadal: 2 morts i 56 contagiats de sobte

La residència Els Arcs de Figueres va detectar el primer cas fa menys d'un mes
Pla general d'una activitat en grup a la residència d'avis de Solsona
Complicada situació en algunes residències de Catalunya   | LleidaDiari.cat

Els brots a les residències catalanes no deixen d'augmentar. Després de conèixer-se múltiples casos en diversos centres del país, apareix un nou cas. En aquesta ocasió, es tracta d'un brot que s'ha estès ràpidament. Ha succeït a la residència Els Arcs de Figueres, on 40 dels 67 residents que hi ha al centre s'han contagiat i 16 dels 64 treballadors, també. En total, el balanç és de 56 contagis i dues persones mortes.

El primer cas d'aquesta residència es va detectar el 7 de gener, just després de les festes nadalenques. Tot i que es van activar totes les mesures de control, com sectoritzar la residència, l'endemà es coneixia un altre positiu, que també era d'un treballador. En aquell moment es va posar en marxa un cribratge que va detectar quatre usuaris afectats a la primera planta del centre.

Després d'aquests sis primers positius, els casos van anar augmentant i es van veure afectades les altres dues plantes del centre i dos treballadors més, que van donar positiu en el test tot i ser asimtomàtics. Des de la detecció del brot, els casos a la residència Els Arcs van anar augmentant en comptagotes fins a arribar a la situació actual.

Per tal de controlar el brot, Salut preveu realitzar durant aquesta setmana tests serològics als primers residents positius i, així, poder determinar el seu estat immunològic i valorar la possibilitat de començar el procés de desaïllament. Altres mesures que s'aplicaran per controlar la situació és la realització de proves PCR a 17 usuaris negatius i l'avançament de les previsions de vacunació: en els pròxims dies se subministrarà la segona dosi de la vacuna contra la Covid-19 entre els residents que fins ara no s'han vist afectats pel brot.

El Departament i l'Agència de Salut Pública asseguren que estan treballant amb la direcció del centre per fer un seguiment de la situació i de les mesures de control, juntament amb els professionals de la residència, que fan un seguiment diari dels pacients, i de l'Equip d'Atenció Primària de Figueres.

Malauradament, el cas de la residència Els Arcs de Figueres no és aïllat a Catalunya. Altres centres com Les Forques de Vilafant o el Bona Vista de Lladó (totes dues a l'Alt Empordà) també han vist com en les darreres setmanes se'ls complicava la situació per culpa d'un brot. Més complicada és la situació al Centre Residencial del Sagrat Cor de Jesús i dels Sants Àngels (Barcelona) a la residència Sant Josep de Malpartit d'Alpicat (Segrià), que van haver de necessitar una intervenció per part del Govern per poder controlar els brots que hi havien aparegut.