Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen del interior de un vehículo

El dispositiu de 1.000 euros que la DGT t'obligarà a portar al cotxe

La nova llei entrarà en vigor l'any que ve

L'objectiu principal de la Direcció General de Trànsit (DGT) és evitar que se segueixin produint morts a les carreteres espanyoles. Per això, cada vegada hi ha més canvis en la normativa que pretenen endurir els càstigs a les infraccions. La futura nova llei de seguretat viària, per exemple, dictaminava que fer servir el mòbil durant la conducció augmentava fins a la retirada de 6 punts.

La meta és arribar a l'any 2050 amb 0 morts a la carretera, i no només ho intentaran per la via punitiva. També volen fer servir la tecnologia per millorar la seguretat al volant. Un bon exemple són les llums V-16 que substitueixen els triangles.

Aquest no serà l'únic dispositiu que podria ser obligatori als vehicles i que serviria per evitar els accidents. La DGT té clar que una de les principals causes de la mortalitat a la carretera és conduir sota els efectes de l'alcohol. És per això que podria implantar, aquest 2022, un mecanisme que ho pugui evitar: un alcoholímetre antimoviment.

La idea és que puguin arribar a ser obligatoris a partir del pròxim 6 de juliol. És un dels punts més actuals que recull la nova reforma de la Llei de Trànsit.

La mesura estaria dirigida en un futur per a qualsevol mena de vehicle que pugui portar passatgers. Encara que, en principi, serà obligatori per als professionals del transport de persones.

Aquest tipus de dispositius són força habituals en altres països de la Unió Europea. Des de Brussel·les ja volen que s'instal·li a tota classe de vehicles en pocs anys.

Per aquest motiu han de fomentar que a partir de l'any que ve tots els turismes nous tinguin una preinstal·lació de l'alcoholímetre antimoviment. Encara no s'inclouria el sistema de mesurament, però sí la connexió al sistema de moviment. Així tots els vehicles ja el tindran quan sigui obligatori.

Tot i que el sistema ofereix seguretat als conductors, el cost serà un problema per a molts ciutadans. Es tracta d'un dispositiu que s'anomena Alcolock i que té un preu d'aproximadament 1.000 euros. 

Com funciona l'Alcolock

Encara que sembli complicat, el funcionament de l'Alcolock és relativament fàcil. És com un alcoholímetre convencional que detecta l'alcohol en l'aire aspirat.

El conductor, abans d'arrancar el vehicle, haurà de bufar i esperar el mesurament. Si sobrepassa els límits actuals, 0,15 mil·ligrams per litre en professionals i conductors novells i 0,25 en la resta, no podrà iniciar el moviment.

El sistema estaria instal·lat al lloc del conductor i connectat directament amb el gestor de moviment. Només mesura l'alcohol amb l'objectiu que el resultat de la prova no es vegi alterat per altres substàncies.

Com que els resultats són fiables, compten amb diversos sensors que també impedeixen circular amb el vehicle.

 

Volen reduir el nombre de morts que causa l'alcohol al volant

El nou dispositiu que serà obligatori pròximament forma part de l'estratègia de govern per reduir les morts en accidents de trànsit. Sobretot tenint en compte que en un gran percentatge la causa n'és l'alcohol. 

Segons un estudi de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), un 48,7% de les víctimes mortals, 291 persones, haurien donat positiu. Un estudi realitzat per Fitsa en col·laboració amb el Centre Saragossa, calcula que es podrien evitar fins a 115 morts. Seria una reducció del 65% d'aquest tipus d'accidents.