Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'interior d'un vehicle

Els cotxes hauran de portar obligatòriament dos nous dispositius el 2022, segons la DGT

La Direcció General de Trànsit s'ha fet ressò de la campanya europea per reduir el nombre de morts i accidents a la carretera i el pròxim any els cotxes han de portar dos elements obligatoris

Les morts a la carretera mantenen en suspens a les autoritats competents en matèria de seguretat al volant. Cada any i, coincidint amb les èpoques de major mobilitat en carreteres, la Direcció General de Trànsit (DGT) llança la campanya oportuna de conscienciació social.

 

Tots els cotxes estaran obligats a incorporar «assistents electrònics que augmentin la seguretat dels seus ocupants i dels altres usuaris de les vies», assenyala la DGT en la seva pàgina web.

 

 

Tot aquell que no disposi d'una càmera posterior i un control de velocitat en els cotxes més moderns, hauran d'instal·lar-ho. Aquesta iniciativa, que repercutirà a tots els conductors d'Europa, ve emparada per les autoritats europees. La idea és reduir el nombre de morts per accident de trànsit a 0.

 

 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

 

La Unió Europea considera que aquesta dada s'assolirà el 2050 gràcies a aquests dos complements automobilístics i la conscienciació social. Així, el programa europeu a què se suma Espanya s'ha designat com a 'Visió Zero'.

 

En paraules de l'organització internacional, l'Auxiliar de Velocitat Intel·ligent (ISA) i la càmera del darrere evitaran 25 000 morts i 140 000 ferits greus en les pròximes dues dècades. L'estudi va ser dut a terme pel Parlament Europeu.

Dos complements automobilístics obligatoris per reduir accidents

D'una banda, s'instaura la càmera del darrere en els cotxes perquè incrementa la visibilitat. Quan es maniobra cap enrere, no hi ha camp de visió. El conductor es guia en funció de les referències que pren 'in situ'.

 

La DGT aclareix que les càmeres del darrere més modernes orienten al conductor. A través de línies auxiliars, la càmera informa el conductor de quin espai lliure disposa. A més, indiquen al pilot la trajectòria que portarà el vehicle.

 

Pel que fa a l'Auxiliar de Velocitat Intel·ligent, la seva missió consisteix a restringir la velocitat a la qual circula el vehicle. Sempre de forma automàtica i d'acord amb el límit estipulat en els diferents trams de carretera.

 

En paraules de la Direcció General de Trànsit, la ISA «és un sistema que connecta el Control de Creuer Adaptatiu (ACC) amb el sistema de Reconeixement de Senyals» mitjançant un programari.

 

Gràcies a aquest dispositiu que serà obligatori l'any que ve, s'incrementarà la conscienciació social sobre el respecte a la velocitat viària. El mateix dispositiu no permetrà als conductors sobrepassar la velocitat estipulada en cada carretera.

 

No obstant això, la limitació automàtica de velocitat compta amb un marge d'error del 10%. I és que el dispositiu treballa a força de les actualitzacions del Sistema de Posicionament Global (GPS).

 

El GPS de vegades pot incórrer en equivocacions a l'hora d'assenyalar la velocitat màxima permesa. Per això, els experts assenyalen que arreglin aquest percentatge d'error de cara a un futur.

Pròxims complements obligatoris en els vehicles

La matèria de millorar la seguretat dels conductors i altres ocupants de les carreteres sempre és una assignatura pendent. Les autoritats europees i espanyoles oportunes segueixen investigant sobre nous dispositius que ajudin a assolir l'objectiu de morts 0.

 

En paraules de la DGT, es tracta de «tecnologia ja existent que cada vegada utilitzen més vehicles». A més, l'esmentada «no ha deixat d'evolucionar, millorant el seu funcionament».

 

En aquesta tessitura, es pretenen anar afegint altres complements d'ús obligatori que se sumen als ja esmentats. Aquests s'aniran introduint a poc a poc fins a l'any 2050.

 

Entre ells, engloben el detector de fatiga i somnolència, el canvi involuntari de carril, la frenada d'emergència i el bloqueig del vehicle mitjançant un alcoholímetre.

 

Però encara hi ha temps per pensar en aquests dispositius. Fins a la data i de cara a l'any que ve, els conductors hauran d'acostumar-se a la càmera del darrere i a l'Auxiliar de Velocitat Intel·ligent.