Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una enfermera extrae la vacuna contra el coronavirus de Pfizer en una jeringa el lunes 14 de diciembre de 2020 en el Integris Baptist Medical Center en la ciudad de Oklahoma

Més símptomes després de les vacunes: investiguen 3 nous possibles efectes secundaris

Aquest cop, els símptomes provoquen reaccions a la pell i problemes als ronyons

La vacuna contra el coronavirus cada vegada està més avançada a Espanya i a molts altres països, sobretot europeus. Cada dia, milers de persones s'administren una de les dosis de les vacunes que els corresponen. Després d'alguna de les dues dosis, és possible i normal desenvolupar certs efectes secundaris. 

Els més comuns solen ser fatiga, malestar general, dolors de cap i cefalees, febre i dolor al braç. Per norma general, solen aparèixer més habitualment en les segones dosis.

A més, segons la vacuna que s'hagi administrat, és possible que apareguin uns símptomes o uns altres. Avui dia, encara se n'investiguen les causes. 

Des que es van començar a administrar les vacunes han anat sorgint cada vegada més i més efectes secundaris. A banda dels principals, també s'ha dit que provoca inflamacions als ganglis limfàtics, desajustos hormonals, nàusees, brunzits a les orelles... Alguns d'ells confirmats i altres en investigació.

Es tracta d'un fet normal: a mesura que més gent es van administrant les dosis, més efectes secundaris diferents es van notificant. Com hem dit, el cos de cada persona reacciona d'una manera diferent.

Ara, l'Agència Europea del Medicament (EMA, segons les seves sigles en anglès) està investigant tres nous símptomes que podrien també vincular-se amb les vacunes, encara que de moment no està confirmat.

Reaccions a la pell i afectacions als ronyons

Els nous símptomes que ara investiga l'EMA són la síndrome nefròtica i la glomerulonefritis ─les dues vinculades als ronyons─ i l'eritema multiforme. Aquests efectes estarien vinculats amb les vacunes concretes de Pfizer i Moderna i s'haurien notificat per alguns pacients després d'haver-se administrat la primera dosi. 

L'eritema multiforme és una reacció que es produeix a la pell, una mena d'al·lèrgia que provoca lesions cutànies rodones. Poden afectar també les membranes mucoses de les cavitats internes del cos.

Segons l'EMA, aquest efecte secundari hauria estat registrat després de la vacunació en un «nombre reduït de casos». Com diem, no es tracta d'un efecte advers confirmat al 100%, ja que es troba encara en investigació.

Al seu torn, els altres dos efectes secundaris que també s'investiguen tenen a veure amb problemes als ronyons. Serien tant la glomerulonefritis com la síndrome nefròtica.

La glomerulonefritis és una inflamació dels filtres dels ronyons i la síndrome nefròtica és un trastorn renal que fa que els ronyons perdin massa de proteïnes a l'orina.

Alguns pacients, després de vacunar-se, han presentat orina amb una mica de sang o bé escumosa, també algun tipus d'edemes, generalment inflamacions a les parpelles, als peus i a l'abdomen.

Tots aquests símptomes estarien ara sent investigats com a possibles efectes secundaris de les vacunes de Pfizer i Moderna. En un futur s'haurà de determinar si són efectes secundaris o bé casualitats. 

De moment es desconeix força informació sobre aquestes possibles conseqüències de la vacuna. El Comitè de Seguretat de l'EMA farà un comunicat quan hi hagi una resposta concloent.

L'EMA descarta els trastorns menstruals com a efecte secundari

Una de les coses que sí que ha descartat l'Agència del Medicament Europeu són els trastorns menstruals. Moltes dones han notificat, després de posar-se les vacunes, una intensificació del trastorn mensual. Però l'EMA assegura que no és un efecte de la vacuna. 

Sembla que no s'ha trobat cap associació causal que faci pensar que les dues coses tenen una vinculació. De fet, s'ha assegurat des de l'organització que aquestes variacions menstruals són «molt comunes i possibles sense una condició mèdica subjacent».

«Les causes poden anar des de l'estrès i el cansament, fins a condicions mèdiques subjacents, com els fibromes i l'endometriosi», s'ha assegurat des de l'òrgan oficial.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]