Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Nou revés per a la vacuna de Pfizer: perd efectivitat davant la variant delta

La vacuna de Pfizer podria ser ineficaç contra la variant més agressiva de la covid-19

La vacuna de Pfizer podria deixar de tenir efectes positius sobre la variant delta del coronavirus.

L'efectivitat de les diferents injeccions que combaten el virus es troben encara en ple procés de maduració. Durant els últims mesos, a causa de l'aparició de noves soques, la vacuna contra aquesta malaltia s'ha sotmès a estudi per a determinar-ne la validesa.

La variant delta és la més agressiva tant pel que fa a la propagació com la simptomatologia que presenta. El virus de procedència índia comporta més risc que la resta de soques presents en l'actualitat.

Els estudis qüestionen l'efectivitat de Pfizer

Estudis recents han determinat que la vacuna creada per la farmacèutica nord-americana podria deixar de ser efectiva contra algunes soques del virus. Per contra, afirmen que la pèrdua d'efectivitat d'altres vacunes és menor que la que s'ha detectat en la nord-americana.

Fa un temps es va dur a terme un estudi d'uns 50.000 pacients que van demostrar una disminució del 30% en la validesa de la vacuna de Pfizer contra la covid. Aquesta informació ha estat ratificada amb un nou estudi que puntualitza que la caiguda de l'efectivitat d'aquesta vacuna se situa per sobre del 34%.

En aquest estudi s'informa que Moderna manté un 76% contra la soca índia mentre que Pfizer mostra un 42%. Aquestes dades han fet que els especialistes recomanin a les autoritats sanitàries prendre les mesures necessàries per a aconseguir la immunitat completa.

La nova recomanació que no agradarà a tothom

Amb aquestes dades sobre la taula, els investigadors han recomanat administrar una tercera dosi de Pfizer. Aquesta notícia no agradarà a tothom, ja que ningú vol tornar a patir els efectes secundaris que provoca o el mal de la punxada.

Es va informar que aquesta mesura genera més presència d'anticossos en l'organisme capaços de combatre la variant delta. S'ha demostrat que l'efectivitat augmenta cinc vegades en persones d'entre 18 i 55 anys, i fins a més d'onze vegades en rangs d'edat superiors.

Per la seva banda, Mikael Dolsten, l'investigador en cap de la companyia encarregada de la fabricació de la vacuna s'ha negat a donar per vàlides aquestes dades. L'expert ha posat en dubte l'estudi i ha assegurat que el seu producte no ha deixat de ser eficaç contra el virus.

Ha confirmat que el nombre d'anticossos en aquelles persones que van rebre la pauta completa a principis d'any poden haver disminuït. Tot i així, ha admès que la pèrdua d'efecte es deu al temps i no a cap altra particularitat.

Dolsten ha matisat que l'efectivitat segueix situant-se per sobre del 90% per a prevenir ingressos i efectes severs en les persones que es contagiïn de covid-19. A més, comparteix les recomanacions de l'estudi i aconsella administrar una tercera vacuna amb la finalitat de reforçar el sistema immunitari.

En alguns països ja s'ha començat a posar la tercera injecció i altres planegen fer-ho un cop hagi acabat l'estiu. Una mesura urgent i addicional que, segons informa l'estudi, pot prevenir l'augment de la incidència del virus.

Aquesta nova informació torna a situar les farmacèutiques al punt de mira de l'opinió pública. Molta gent considera que és una decisió interessada amb finalitats econòmiques i molt pocs pensen que és pel benestar de la població.

La veritat és que hem de fer tot el possible per a acabar amb la pandèmia i poder recuperar la tan anhelada normalitat que teníem abans. Independentment, hem de fer allò que es consideri millor per al conjunt de la població i no posar l'individu per sobre d'aquest.