'Dits congelats', un símptoma del coronavirus cada vegada més freqüent

Aquest nou símptoma fica de manifest la capacitat del virus per a causar problemes dermatològics

Uns peus sobre una roca en un riu
'Dits congelats', un símptoma del coronavirus cada vegada més freqüent | Unsplash | Jordan Whitt

La clau per a frenar l'expansió del coronavirus radica fonamentalment en la capacitat per a detectar el virus. La necessitat d'identificar els casos per a mantenir-los aïllats i evitar la propagació és especialment important en virus amb una taxa de contagiositat tant eleva com la Covid-19. No obstant això, el desconeixement d'aquesta malaltia ha fet que des de l'esclat de la pandèmia hagi estat molt difícil diagnosticar els casos de coronavirus.

Els símptomes més comuns i estranys del coronavirus

El coronavirus és una malaltia estranya que presenta diversos quadres mèdics en funció del pacient i una enorme varietat de símptomes. Alguns d'ells són símptomes comuns i freqüents en altres patologies. De fet, molts es van conèixer a l'inici de la crisi, mentre que uns altres com els problemes gastrointestinals van ser afegits a la llista posteriorment:

  • Febre o esgarrifances
  • Tos, dificultat per a respirar o fatiga
  • Dolors musculars i corporals
  • Mal de cap
  • Congestió nasal
  • Nàusees
  • Diarrea

No obstant això, en aquesta llista també s'inclouen símptomes molt particulars que denoten la gran capacitat del coronavirus per a afectar diversos òrgans. La pèrdua d'olfacte i gust, per exemple, s'ha convertit en un dels símptomes més recurrents en els pacients que van cursar la malaltia.

Els experts alerten del símptoma dels 'dits congelats'

No obstant això, existeix un nou símptoma estrany que s'ha donat a conèixer recentment i que cada vegada va a més. Es tracta del fenomen dels dits 'congelats', que se suma a la llarga llesta de símptomes que ens poden alertar de ser portadors del coronavirus.

Segons han alertat diversos experts, van ser molts els casos d'infectats de coronavirus que havien despertat amb estranyes taques en els dits dels peus, semblants a les lesions per congelació.

Esther Freeman, dermatòloga a l'Hospital General de Massachusetts a Boston, és una de les professionals que ha alertat sobre aquesta estranya malaltia. «La meva safata d'entrada del correu i la meva clínica de telemedicina estan repletes de dits de peus. No hi ha res més que dits de peus. Mai havia vist tants dits de peus» relata la doctora en un reportatge realitzat pel diari 'The Washington Post'.

La dermatòloga explica que des de l'esclat de la pandèmia va començar a rebre consultes de pacients que sentien cremor o picor en els dits, on a més es podia apreciar inflamació.

La malaltia només durava unes dues o tres setmanes, i gairebé tots els pacients tenien un denominador comú: havien donat positiu per coronavirus.

El coronavirus també afecta la pell

D'aquesta manera, el símptoma dels 'dits congelats' posa de manifest la gran capacitat del coronavirus per a afectar diversos òrgans. Al principi es pensava que el virus afectava només els pulmons, però amb el pas del temps s'ha demostrat que afecta el cor, el cervell i fins i tot la pell amb problemes com el símptoma dels 'dits congelats'.

No obstant això, es tracta d'una teoria amb la qual ja s'havia treballat des de l'esclat de la pandèmia. El 16 d'abril, el 'Journal of the American Academy of Dermatology' publicava un estudi sobre els efectes dermatològics del coronavirus.

Una de les conclusions extretes de l'estudi va ser reveladora. Els investigadors van alertar que les erupcions en els dits dels peus podrien ser un indicador primerenc de la malaltia, a diferència de la pèrdua d'olfacte i gust que és un dels primers símptomes d'alerta.

L'estudi també destaca que la majoria dels pacients amb 'dits congelats' són asimptomàtics o manifesten quadres lleus. A més, la gran majoria dels afectats són nens o adults entre 20 i 40 anys.

«El missatge a la població és que no entrin en pànic. No vull que la gent pensi que si li apareixen taques localitzades en els dits dels seus peus, acabaran connectats a un respirador en una unitat de vigilància intensiva», ha sentenciat Esther Freeman per a tranquil·litzar a la població.


Comentaris

envia el comentari