Espanya registra 19.511 nous positius i 356 morts més per coronavirus

Les dades es mantenen força estables, fins i tot baixen

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
Espanya registra 19.511 nous positius i 356 morts més per coronavirus | Àngel Ullate

Les dades del coronavirus no deixen de preocupar a Espanya, malgrat que ja sembla que el país sencer podria estar entrant en una fase d'una certa estabilització i els números ja no són tan elevats com els de les últimes setmanes.

Tot això no indica que el virus estigui controlat, ni de bon tros, de fet, ahir mateix Espanya notificava una xifra per a res positiva: es van superar les 40.000 morts per coronavirus des de l'inici de la pandèmia.

Les dades proporcionades avui per Sanitat no milloren molt. Mentre que els nous contagis afegits al total no arriben als 20.000, són 19.511 —a penes 400 més que ahir—, els que es van diagnosticar en el dia interior passen a ser 7.759, això suposa una baixada de casos respecte als contagis nous de la jornada anterior, quan es van notificar 8.943. És una important baixada, ja que el número ha descendit en més de 1.000 casos nous.

D'altra banda, mentre que els morts notificats en el dia d'ahir van ser en total 349, avui s'han sumat 356 noves morts, arribant a aconseguir la xifra de 40.461 morts des de l'inici de la pandèmia. Això fa veure uns números bastant similars als d'ahir, per la qual cosa, com ja s'està parlant a Espanya, la situació podria estar començant a entrar en una certa estabilització.

Illa i Simón parlen ja de fase d'estabilització

El director del CCAES, Fernando Simón, va parlar aquesta setmana per primera vegada de fase d'estabilització en aquesta segona onada a Espanya del coronavirus. Segons s'ha confirmat, hi hauria alguns indicadors que fan pensar que la situació ja es troba una mica millor a Espanya, com diem, el mateix Simón parlava aquest mateix dimarts d'«estabilització o remissió» de la pandèmia.

Simón parlava de l'evolució de la incidència acumulada. Valorava de forma molt positiva que en els últims dies i setmanes s'hagi aconseguit baixar de manera significativa, arribant a situar-la entorn dels 500 casos per cada 100.000 habitants. Va assegurar que durant «diversos dies» la xifra s'ha aconseguit «estabilitzar» al voltant dels 500, una cosa positiva, encara que encara cal millorar.

Encara així, Simón recalcava que es tracta d'una bona dada, sí, però que no indica que la lluita hagi acabat, ni de bon tros. «No sabem si es mantindrà, esperem que sí», assegurava. A més, com una altra dada a destacar esmentava també que el pic de transmissió s'havia aconseguit el 24 o 25 d'octubre, i que des de llavors «en les últimes dues setmanes no hi ha hagut ni un sol dia que hagi superat aquest pic màxim. I progressivament ha anat descendint de manera suau».

D'altra banda, només un dia després de les paraules de Simón arribava també el positivisme de Salvador Illa, el ministre de Sanitat. Illa compareixia aquest dimecres després d'una reunió telemàtica del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. El ministre assegurava que la situació «s'estabilitza i va millorant a poc a poc», no obstant això, afirma que no és moment de relaxar-se: «Cal continuar mantenint la guàrdia alta durant un període llarg de temps, amb mesures estrictes».

«Continuem tenint un nombre alt d'hospitalitzacions i d'ingressos en UCI, també un nombre rellevant de persones mortes», assegurava ahir Illa en la seva compareixença. Volia deixar clar amb les seves paraules que, malgrat que amb les mesures preses des del pic d'octubre la situació ha millorat, la lluita encara no acaba.


Comentaris

envia el comentari