Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics

El Govern central confirma una «estabilització a la baixa» de l'avenç del coronavirus

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, creu que les mesures estan començant a donar resultat

Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, creu que les mesures estan començant a donar resultat | ACN

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que les dades d'incidència de la Covid-19 en els últims dies «confirmen una estabilització a la baixa de la situació epidemiològica», amb una incidència acumulada de 514 casos per 100.000 habitants en els últims dies aquest dimecres, en comparació amb 528 el dimecres passat.

En roda de premsa aquest dimecres des de la Moncloa després de la reunió telemàtica del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), el ministre ha puntualitzat, no obstant això, que la situació de la Covid-19 a Espanya «continua sent molt preocupant».

«Continuem tenint un nombre alt d'hospitalitzacions i d'ingressos en UCI, també un nombre rellevant de persones mortes», ha advertit, assenyalant que «cal continuar mantenint la guàrdia alta durant un període llarg de temps, amb mesures estrictes».

Les mesures comencen a tenir resultats

El ministre ha argumentat que l'avanç del coronavirus «s'estabilitza i va millorant a poc a poc, però que ha de millorar molt més». «Exigirà el compromís de tots», ha comentat, ressaltant que continua sent necessari complir amb les restrictives mesures imposades per a aplanar la corba de contagis.

Sobre aquest tema, ha avançat que les mesures imposades semblen estar començant a tenir resultats, després de ser preguntat sobre la possibilitat d'imposar confinaments domiciliaris, com es va aplicar al març. Segons Illa, «tres o quatre» comunitats autònomes han reclamat en el CISNS que es tingui «previst» l'escenari del confinament estricte en cas que sigui necessari.

Així, Sanitat ha traslladat a les CCAA i a la resta de participants en la reunió, que és necessari avaluar les mesures durant un «mínim de tres setmanes» perquè es vegi l'efecte de les mesures, encara que ha apuntat que, de manera indiciària, les seves conseqüències ja s'estan observant en les dades setmanals.

Un nivell molt alt de concordança entre les CCAA

D'altra banda, el ministre ha informat als consellers autonòmics del compliment de l'estratègia estatal sobre mesures i restriccions contra la Covid-19, el marc comú d'actuació fixat en el Consell Interterritorial fa un mes. Segons el ministre, s'ha aconseguit un «nivell molt alt de concordança».

Així, tres quartes parts de les CCAA han implementat els tancaments perimetrals de les seves fronteres, dues terceres parts a l'interior de la seva pròpia comunitat, totes excepte Canàries han adoptat la limitació de la mobilitat nocturna, el dret de reunió o les restriccions d'aforament en diferents activitats.

De la mateixa forma, una tercera part d'elles, aproximadament, ha decretat el tancament total de l'hostaleria, i gairebé dues terceres parts alguna limitació en aquest àmbit.

«Són mesures molt comunes i similars perquè es basen en aquest marc comú. S'està actuant sobre la base dels mateixos indicadors, prenent mesures proporcionades i donant temps suficient per a veure la seva eficàcia», ha postil·lat.