Pla general dels Reis Mags d'Orient en la seva arribada a la plaça de la Font, durant la cavalcada celebrada a la ciutat de Tarragona

La proposta de Protecció Civil per a les cavalcades de Reis: espai delimitat, control d'accés i format estàtic

El cos treballa en unes pautes per a tots els ajuntaments, però avisa que les aglomeracions «són una línia vermella»

Protecció Civil ha proposat aquest dijous que les cavalcades de Reis del 2021 se celebrin en espais a l'aire lliure, delimitats, amb control d'accés i en format estàtic. Així ho ha dit el subdirector general de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, que ha explicat que ja s'estan treballant unes pautes generals per a tots els ajuntaments catalans i ha remarcat que «la línia vermella» són les aglomeracions. Per evitar-les, Delgado ha detallat que les cavalcades no podran ser com eren habitualment —«amb tothom al carrer»—, sinó que caldrà «limitar-les». «Tot el que vagi en la línia de substituir les aglomeracions és el que proposem nosaltres», ha explicat.

Així mateix, Delgado ha proposat que el públic assistent estigui assegut, evitant així la mobilitat, alhora que ha instat a fer de manera telemàtica tot el que es pugui. En aquest sentit, ha celebrat «tots els exercicis d'adaptació i imaginació» que des del sector cultural i des dels municipis s'està fent. El subdirector de Protecció Civil ha remarcat el cas concret de Barcelona, que justament aquest dijous ha anunciat que enguany no farà la tradicional cavalcada no es farà sinó que es farà un espectacle per televisió.

Pel que fa a les pautes, Delgado ha remarcat que seran unes línies mestres generals simplement per garantir que les activitats respecten les restriccions vigents i ha avançat que no pretenen estudiar el cas particular de cada municipi o barri. El subdirector general de Programes ha ampliat a la resta de festes nadalenques la crida a la responsabilitat i la precaució i ha recordat que de moment les limitacions de reunions amb familiars i amics continuen restringides a sis persones.

Alguns ajuntaments aposten per ampliar el recorregut de les cavalcades

Mentre Barcelona ha anunciat la suspensió de la cavalcada de Reis, altres municipis catalans han apostat per mantenir aquesta tradicional cita i aplicar altres mesures per evitar les aglomeracions. Així, l'Ajuntament de Manlleu adaptarà la cita a la situació pandèmica, amb un recorregut molt més ampli que recorrerà tots els barris de la ciutat. D'aquesta manera, els veïns i veïnes del municipi osonenc podran gaudir de Ses Majestats des de les seves finestres i balcons o sense fer llargs desplaçaments.

Un altre municipi que adaptarà la seva cavalcada de Reis serà Gironella, al Berguedà. Aquest mateix dijous, l'Ajuntament del municipi ha anunciat que Melcior, Gaspar i Baltasar no podran arribar en barca a través del riu Llobregat, però que la cavalcada recorrerà gairebé tots els carrers del poble. Des del consistori es recomana els vilatans seguir la cita des dels balcons, per evitar l'expansió del virus.