Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un home i una dona assenyalant-se

El 'divorci gris', de moda: per què cada cop més parelles sèniors se separen

Després de la Covid, cada cop són més els matrimonis que decideixen separar-se

Ho veiem als llibres i a les pel·lícules. Tot i això, 'fins que la mort us separi' comença a ser cada vegada menys habitual. La tendència als divorcis és una realitat que està en apogeu, i tot apunta que així continuarà sent.

Només al nostre país, les estadístiques mostren aquest fet: cada cinc minuts, un matrimoni es trenca. Però, anant més enllà, quina és la causa que això passi? Si bé hi ha diverses raons, la tecnologia en pot ser precisament una.

Divorciar-se amb 50 ja no n'és l'excepció

Si mirem enrere, comprovarem que la taxa de divorcis era pràcticament nul·la en comparació amb l'actualitat. De fet, els nostres avis probablement ho saben millor que ningú: encara que volguessis divorciar-te, en la majoria de casos, no podies.

Dues mans amb anells de compromís
El nombre de divorcis ha crescut exponencialment aquests últims anys | Arxiu

Les males llengües, la pressió social o la dependència econòmica eren només algunes de les qüestions que treien el fre en molts matrimonis, especialment en les dones. Tot això, però, ha canviat amb el pas del temps.

Ara aquests 'camps de batalla' han quedat enrere, i n'hi ha prou d'acudir a un advocat per tramitar el divorci o la separació. Fins i tot des d'una perspectiva més recent, la tecnologia també ens ho posa fàcil: només cal fer un clic per agilitzar tota la paperassa.

Per aquesta raó, no ens hauria d'estranyar que cada cop hi hagi més matrimonis que decideixen posar fi a la seva història. Tot i que tendim a pensar que és més comú en les generacions joves, ara podem comprovar que moltes persones grans també pugen al carro.

Imatge d'una parella bebent vi en un restaurant
Cada cop hi ha més divorcis en persones majors de 50 anys | Getty Images

I és que aquesta nova tendència té un nom, i es diu 'el divorci gris'. El perfil que engloba aquest tipus de matrimonis solen ser persones més grans de 50 anys, les quals en la majoria de casos tenen fills grans.

Aquest fenomen, que s'ha duplicat amb el canvi de segle, es comença a estendre per més racons del món. De fet, va començar fort als Estats Units, i a poc a poc ha anat guanyant seguidors als altres països. Això sí, després de l'arribada de la Covid, els casos de divorci s'han disparat.

I quina és la raó de tot això? Doncs bé, la idealització de passar tota una vida amb la mateixa persona ja no existeix. Les falses expectatives, juntament amb les ganes de tornar a començar de 0, són els motius que impulsen molta gent a divorciar-se.

Així ho afirma també Elena Crespo Lorenzo, advocada de família: «El divorci a totes les edats ha augmentat exponencialment. I cada cop més parelles d'edat avançada decideixen posar fi a la seva relació per iniciar una nova etapa a les seves vides, cosa que, per les dones, té molt a veure amb l'autorealització després d'haver dedicat llargs anys de les seves vides a la cura de la seva parella i dels seus fills».

Pel que fa als homes, Crespo indica que les raons o els motius poden variar. En el cas d'ells, és més habitual que decideixin posar fi als matrimonis amb l'objectiu de cercar noves experiències i aventures.

Imatge d'un advocat signant un paper
Gràcies a la tecnologia, ara és possible agilitzar el procés de divorci | Getty Images

El que és clar és que, sigui quina sigui l'edat, enfrontar-se a un divorci suposa en la majoria de vegades passar una prova de foc. Quan hi ha fills menors a càrrec, la custòdia sol ser el tema principal. Ara bé, quin és el problema en aquells matrimonis més grans?

Doncs bé, davant de la ja independència dels fills grans, aquells matrimonis que decideixen separar-se solen haver de fer front a un altre tipus de reptes. Els més habituals, en aquests casos, són els acords econòmics, la pensió compensatòria i el repartiment de la casa.