Un exemplar de carlí mirant a càmera

El DNI animal, obligatori a tota Espanya: què és i com funciona

El DNI animal és una de les normes recollides a l'avantprojecte de llei de Protecció i Drets dels animals

S'han acabat les especulacions: a partir del 5 de gener, el DNI per a mascotes serà obligatori a tota Espanya. Basat en l'avantprojecte de llei de Protecció i Drets dels animals presentat pel president del Govern, Pedro Sánchez, el comunicat recull altres limitacions que cal tenir en compte.

Amb la implantació d'aquest document per als nostres animals de companyia, s'ha generat un mar de dubtes entre la població. Molt poca gent sap com serà aquest carnet i quina serà la seva funció. Tranquils, nosaltres us ho expliquem.

Una llei que salvarà milions d'animals

A més de l'obligatorietat del DNI animal , l'avantprojecte elaborat per l'Executiu formula la prohibició del sacrifici d'animals de companyia. No és just que una pobra mascota hagi de patir d'aquesta manera sense cap motiu.

Gossos corrents.
El DNI animal farà que les nostres mascotes tinguin una millor qualitat de vida | Àngel Ullate
 

D'altra banda, també es planteja posar fi a les compres de mascotes. El Govern vol fomentar l'adopció i evitar la transacció d'animals.

L'objectiu principal de la Direcció General de Drets dels Animals per dur a terme les lleis següents és tenir una base de dades nacional per a mascotes. A través del DNI animal, es podran tenir identificades tots els animals i d'aquesta manera se'n garantirà el benestar. D'altra banda, l'obligatorietat de fer servir aquest document d'identitat farà que els abandons es redueixin al mínim.

Ells mai no ens farien una cosa així

Un altre avantatge de tenir aquest tipus de carnet per a mascotes és que serà molt més fàcil localitzar el responsable d'algun abandó animal i així poder multar-lo fàcilment. El DNI animal recollirà, a banda de la informació principal dels gossos o gats, diferents dades rellevants dels nostres 'acompanyants'.

Pare passejant amb un nen i un gos.
Els nostres animals de companyia ens demostren diàriament el seu amor incondicional. | GTRES

Entre aquests, s'analitzarà el calendari de vacunes o tractaments veterinaris a què s'ha sotmès, per fer que el document actuï com si fos un microxip. Totes les comunitats autònomes s'han posat d'acord per coordinar aquestes mesures, que entraran en vigor a partir del 5 de gener. Les regions shan coordinat per crear una base de dades nacional que servirà per facilitar l'intercanvi entre els diferents territoris de la nació.

Diversos dubtes sobre com serà el DNI animal

Una de les qüestions que es planteja el Govern espanyol és confirmar si el document serà físic o digital. El que sí que ha quedat més clar és que a través del DNI animal s'hauran de registrar les dades de la mascota, el nom i els antecedents veterinaris. D'altra banda, també apareixeran les dades de l'amo, per poder posar-s'hi en contacte si fos necessari.

Pedro Sánchez en un discurs.
El Govern de Pedro Sánchez ha donat llum verda a aquest esborrany. | EuropaPress

Tornant al dubte del carnet, el més probable és que el format sigui electrònic i que incorpori un codi QR perquè les autoritats puguin accedir a l'historial de l'animal. El seu ús serà obligatori a territori espanyol.

El DNI per a mascotes, la joia de la corona

El DNI animal és sens dubte una de les millors mesures que s'han estipulat a l'esborrany de l'avantprojecte de la nova llei presentada fa 3 mesos. No obstant les altres normes comentades anteriorment també ajuden a millorar la qualitat de vida de les nostres mascotes.

Un pastor belga corrent amb la llengua fora i feliç
Els gossos i els gats seran identificats a nivell nacional gràcies al DNI animal. | PixaBay

La prohibició de la venda d'animals fa que els ciutadans visitin les gosseres més sovint i acabin adoptant. Així mateix, el sacrifici dels animals de companyia només es realitzarà sota criteri i control veterinari per tal d'evitar-ne el patiment.