El metge César Carballo s'ha convertit en un dels personatges de referència a l'hora d'analitzar el coronavirus. Arran que esclatés la pandèmia, la seva presència als diferents programes de televisió s'ha multiplicat.
El doctor de l'hospital Ramón i Cajal de Madrid també recorre a les xarxes socials per oferir les seves aportacions sobre el tema. És habitual que doni consells sobre com afrontar la situació, a més de fer previsions sobre l'evolució del COVID-19.
Fa uns dies, Carballo va intervenir a LaSexta Noche, on va explicar el que podria passar durant la Setmana Santa. Sobretot si no es prenien mesures de prevenció en les properes dates. «Anem molt bé, però hem de ser prudents», assegurava.
Reconeixia que les «dades ens fan ser optimistes» de cara a Dijous i Divendres Sant. No obstant això, cal tenir una certa cura. Posava l'exemple de països com Dinamarca, que han vist com la situació variava en molt poc temps.
«Han eliminat totes les seves restriccions i, tot i això, estan pujant molt en casos de coronavirus i en hospitalitzacions», apuntava. Es tracta d'una advertència del que pot arribar a passar al nostre país els propers dies. Principalment, si hi ha una tendència a relaxar les mesures de prevenció.
Considera que «anem progressivament traient les restriccions, com ha de ser. Hem de començar a viure d'una manera més normal». Però no es pot donar per liquiditat al virus.
En la seva opinió, «el problema és que estem sortint d'aquesta sisena onada, ja hem donat per vençut el virus, i ha tornat». Comparteix el punt de vista de l'OMS, que augura «un escenari on apareguin noves variants».
El doctor Carballo assenyala que s'hauria de posar més interès pel que pugui passar «dins de tres, quatre o cinc setmanes». Serà quan «la immunitat d'alguns dels nostres majors que van adquirir amb la tercera dosi de la vacuna caigui una mica». El coronavirus no acaba de marxar del tot de les nostres vides.
Insisteix en la necessitat de «tenir un escenari preparat. Pot passar que aparegui "una nova variant o BA2, per exemple. Que és la variant d'òmicron, apareix i augmenta la incidència», explica.
Aquest expert va assegurar a Twitter que «si hi ha una setena onada ens passarà per sobre. Igual que les sis anteriors». Recorda que cal mantenir una «estratègia de control de casos (test, interiors, màscares FFP2)».
Creu que «és el moment de treballar per això, no de festejar». És clar que la caiguda de positius i d'hospitalitzacions pot convidar a relaxar-se una mica, però en qualsevol moment pot aparèixer una nova soca.
Carballo fa una crida per controlar el coronavirus
El doctor Carballo explica que sabem «que quan augmenta la incidència pugen les hospitalitzacions, les UCIs i les morts. Això ho tenim clar». Per això fa una crida per avançar-se a possibles esdeveniments que es puguin produir en el futur.
«Fem una estratègia per intentar controlar aquest nombre de casos que fins ara no hem fet», va acabar. Moltes vegades, la falta de previsió va acabar castigant amb molta duresa alguns països. Es van veure desbordats pels ingressos hospitalaris i els contagis per no implantar mesures amb antelació.
Des de l'OMS recorden que és possible acabar el 2022 amb la situació d'emergència que provoca el coronavirus. Per això insisteixen en la necessitat de vacunar el 70% de la població mundial. Cal que aquest percentatge de persones estigui immunitzat durant els mesos d'estiu.
Igual que Carballo, aquest organisme destaca que «hi haurà més variants, més variants preocupants, així que no estem al final de la pandèmia». El COVID-19 ha vingut per quedar-s'hi. I pel camí s'han cobrat moltes vides.