Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus

El doctor César Carballo detalla com evitar una quarta onada de Covid

El metge d'Urgències de l'hospital Ramón y Cajal demana no cometre els errors del passat

Fa dies que sembla que Espanya ha superat el pitjor moment de la tercera onada. Després de la relaxació de mesures durant Nadal, vam viure un ràpid creixement del nombre de contagis que es va disparar a xifres diàries mai vistes al llarg de la pandèmia, tot i que és cert que fent més proves que a la primera onada. Alhora, va tornar a provocar el col·lapse dels hospitals i en moltes comunitats es va arribar a superar la pressió assistencial que es va viure durant els primers mesos de la pandèmia.

Les dades d'aquest mateix dijous mostren com se segueix millorant un dels indicadors que millor reflecteixen l'evolució de la situació, la incidència acumulada. I és que després de baixar als 320 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies, tot sembla indicar que la setmana que ve Espanya podria estar fora del límit que marca un risc extrem, els 250 casos.

Tot i que aquesta situació és molt millor a diferència de fa unes setmanes i dies, els antecedents que s'han viscut durant els últims mesos fan que els experts temin un excés de confiança per part de la població. A més, creuen que això pot acabar tenint una altra vegada conseqüències no desitjades.

És per això que els sanitaris que es trobin en la primera línia contra el coronavirus segueixen advertint el mateix durant les últimes setmanes: la possibilitat que una quarta onada arribi ben aviat. Un bon exemple d'aquest missatge eren les paraules del doctor César Carballo, adjunt del servei d'Urgències de l'Hospital Ramon y Cajal, al programa 'Buenos Días Madrid' de Telemadrid.

Segons el metge espanyol, som a temps d'evitar que es produeixi un repunt tan gran com el que vam viure després de Nadal. «S'ha de pensar a on anem, si volem baixar o no la corba de contagis, i s'han de prendre mesures més dures perquè ja va avisar l'OMS que no s'ha de relaxar, no estem per llençar coets», segueix demanant Carballo.

El metge d'urgències insistia que caure en els errors ja viscuts pot ocasionar el mateix problema. «Si fem el mateix que la segona o la tercera onada, tornarem a tenir una quarta, no respectem resultats diferents», comentava. A la vegada, marcava un objectiu a aconseguir pels pròxims mesos: «S'ha d'arribar a un objectiu de Covid zero. S'ha de baixar la corba i no s'han de relaxar les mesures fins que tinguem la pandèmia controlada».

Les incògnites que produeixen les noves variants de la Covid

César Carballo també advertia sobre la idea que segueixen mantenint alguns governs autonòmics que «hem començat a rebaixar la corba i ja pensem a rebaixar mesures». I demana seguir l'exemple que ha passat en zones com Irlanda del Nord, on la variant del Regne Unit és majoritària. Allà s'ha comprovat, que una transmissió més gran d'aquesta variant fa que una relaxació ràpida de mesures fa que aquesta s'expandeixi i es faci majoritària. «Quan baixa, el percentatge passa al 40% i encara en algunes zones d'Espanya no hem arribat a aquest percentatge de la variant britànica així que ull», advertia.

I és que sobre aquestes noves variants feia diversos avisos. Per un costat, recordava que amb una incidència acumulada tant alta, soques com la britànica o la sud-africana són molt perilloses per la seva alta capacitat de transmissió i recordant que «no està clar que ni amb anticossos puguem enfrontar-nos a aquesta», perquè no hi ha estudis que demostrin que les vacunes són totalment eficaces contra aquestes. Finalment, afirma que «s'hauria d'estudiar a famílies senceres contagiades. Ens afecta el dia a dia i veiem famílies senceres ingressades».