Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre

Parlen per fi de Setmana Santa: «Alguna cosa canviarà a Espanya»

L'expert Rafael Vilasanjuan detalla quan tindrem una immunitat del 70%

Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre
Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch  | Comissió Europea

Rafael Vilasanjuan, director de l'Anàlisi i Desenvolupament Global a ISGlobal i expert en salut internacional, va estar aquest dimecres al programa radiofònic 'Herrera en Cope', on va explicar que si es pogués vacunar «el 70% de la població mundial» es podria frenar el pic de la pandèmia, però aquest és un objectiu que no s'aconseguirà enguany. «Moltes vegades es confon tenir la vacuna amb produir-la», però el gran problema és la capacitat de producció mundial, ha confessat.

«Tenim un problema també de distribució perquè podem vacunar al 100% dels espanyols, però si la malaltia segueix circulant, el virus es farà resistent, vindran noves soques i les vacunes que ens hem posat potser no són tant transcendents», va revelar Vilasanjuan.

«Produir una vacuna no és produir un pantaló»

Vilasanjuan va assegurar que «mai hem tingut en la història de la humanitat una campanya de vacunació universal en tots els països amb totes les persones, però els acords comercials internacionals permeten des de flexibilitats fins a obrir la patent i fer pública la vacuna, si bé els laboratoris mai tindran l'objectiu de fer una patent lliure», perquè no tindrien els drets sobre el fàrmac.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

A més, el director d'Anàlisi i Desenvolupament Global a ISGlobal, va explicar que «una cosa és la vacuna i una altra la vacunació, perquè produir una vacuna no és produir un pantaló. Per això hi ha hagut errors de càlcul amb el nombre de dosis que van anunciar les autoritats. Van dir que tindríem milers de milions de dosis i que, a més, les tindríem molt de pressa. Això és el que no ha passat i és molt probable que continuem tenint problemes, no sempre, però lògicament les cadenes de producció van millorant», va valorar.

Vilasanjuan critica el «nacionalisme de les vacunes»

Vilasanjuan va lamentar «el nacionalisme de les vacunes», que no pensin en les vacunes que necessiten la resta de països del món. «Que avui a Espanya només pensem a vacunar als espanyols i no veure més enllà és un error», ha sentenciat. Per un altre costat, l'expert va afirmar que les primeres 150 milions de dosis arribaran a finals de febrer i a primers de març uns altres 150 milions a Àfrica, però aquest continent té mil milions d'habitants. A la vegada, hauríem de sumar els països de renda menys alta de Llatinoamèrica, on serà molt complicat que la vacuna arribi en condicions. 

Sobre la situació a Espanya, Vilasanjuan va assegurar que «després de Setmana Santa hauríem de normalitzar d'alguna manera la provisió de vacunes», referint-se que hi haurà una vacuna d'una sola dosi com la de Johnson & Johnson. «Màxim al maig hauríem de tenir una campanya d'aprovisionament normal», va dir.

La immunitat col·lectiva arribaria «a finals del 2021»

«En teoria, per arribar a una immunitat del 70% de la població espanyola, que ens permetria relaxar moltíssim totes les mesures, hauríem d'instal·lar-nos en un ritme de vacunació de dos milions de persones vacunades per setmana. En sis mesos estaríem més o menys en aquesta xifra dels 26, 27 o 28 milions de persones vacunades amb les dues dosis o amb una com és el cas de la de Johnson i, per tant, tindríem una tardor una mica diferent», va valorar. D'altra banda, la immunitat col·lectiva arribaria «a finals del 2021».

Finalment, Vilasanjuan assegura que la clau no és aconseguir la immunitat a l'estiu, sinó «rebaixar la tensió» als centres hospitalaris. Això sí, l'expert confessa que «veurem d'aquí a l'estiu una sèrie de mesures que s'aniran retirant, però la mascareta no», va finalitzar.